Ország-világ

2013.03.30. 17:39

Az olasz államfő nem akar idő előtt lemondani

Giorgio Napolitano olasz államfő szombaton cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint esetleg idő előtt lemondana.

Giorgio Napolitano olasz államfő szombaton cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint esetleg idő előtt lemondana, felszólította ugyanakkor a politikai erőket, hogy néhány konkrét reformtéma alapján jussanak megegyezésre egy új kormány megalakításáról.

A köztársasági elnök a Quirinale-palotában tartott sajtóértekezletén leszögezte, hogy mandátuma utolsó napjáig, azaz május 15-ig hivatalban kíván maradni, és korlátozott mozgástere ellenére is megpróbál legalább kedvezőbb feltételeket teremteni a jelenlegi belpolitikai patthelyzet feloldásához.

Napolitano a korábbi két napon konzultációkat folytatott a februári választások nyomán parlamentbe jutott olasz pártok vezetőivel. Az első kormányalakítási kísérlet kudarcot vallott, mivel a március 22-én ezzel megbízott Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára csütörtökig nem tudott dűlőre jutni a többi politikai szereplővel. A Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) és a Beppe Grillo irányítása alatt álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) egyaránt elutasította egy Bersani elnökölte kormány támogatását.

Egyelőre nem látszik megoldás a láthatáron, mivel Berlusconi a PdL-PD nagykoalícióját tartja az egyetlen járható útnak, és nemet mond az újabb szakértői kormányra. A PD továbbra is elzárkózik a nagykoalíciótól. Az 5 Csillag Mozgalom magának követeli a kormányalakítás jogát, és sem politikai, sem szakértői kormánynak nem hajlandó bizalmat szavazni a parlamentben.

Napolitano a jelek szerint nem adja fel, ezért szombaton arra biztatta a pártokat, hogy néhány konkrét reformtéma mentén próbáljanak megállapodni egy új kormány összetételében. Az államfő a jelenlegi belpolitikai helyzet egyik "biztos pontjának" nevezte, hogy még mindig hivatalban van az előző - bár már lemondott, de a parlament bizalmát még el nem vesztett - szakértői kormány. A Mario Monti vezette kabinet még ügyvezetői szerepben fontos és sürgős gazdasági intézkedések meghozatalára készül az európai intézményekkel összhangban - állapította meg.

Az olasz elnök jelezte: különféle hovatartozású és nézeteket valló személyiségekből két szűkebb munkacsoportot kíván megbízni néhány konkrét - minden politikai párt által elfogadható - reformjavaslat kidolgozásával, amely egyaránt érintené az intézményrendszert, a társadalmi-gazdasági szférát és az európai kérdéseket. Napolitano arra számít, hogy ezek a javaslatok amolyan programadó alapanyagként szolgálhatnak majd egy jövendő kormány megalakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában