elégedetlenség

2020.11.14. 22:34

Az örmény hírszerzés szerint meg akarták gyilkolni a miniszterelnököt

A korábbi tisztségviselők egy csoportja át akarta venni a hatalmat, de tervüket sikerült megakadályozni.

Egy csoport korábbi tisztségviselő meg akarta meggyilkolni Nikol Pasinján örmény miniszterelnököt, és át akarta venni a hatalmat az országban, de tervüket sikerült megakadályozni – közölte az örmény nemzetbiztonsági szolgálat szombaton.

Pasinján távozását tüntetők ezrei követelik a hegyi-karabahi konfliktust lezáró megállapodás aláírása miatt. Az egyezmény jelentős területi engedményeket tesz Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban.

A nemzetbiztonsági szolgálat közölte, hogy letartóztatták Artur Vanecján korábbi nemzetbiztonsági vezetőt, Vahram Bagdaszarjánt, Örményország Köztársasági Pártjának frakcióvezetőjét, illetve Asot Minaszján háborús önkéntest. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy meg akarták gyilkolni a kormányfőt, és át akarták venni a hatalmat az országban.

A hat hete tartó hegyi-karabahi konfliktust lezáró megállapodás értelmében Jereván november 15-ig átadja a kelabdzsari régiót Bakunak. November 20-ig az agdami régiót és a gazahi régió megszállt területeit, december 1-jéig pedig a lacsini régiót kell visszaszolgáltatnia, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a frontvonal és a korridor mentén.

Pasinján a hét elején azt mondta: nem volt más választása, alá kellett írnia az egyezményt a további területi veszteségek elkerülése érdekében. Az örmény kormányfő leszögezte: személyes felelősséget vállal a veszteségekért, de nem hajlandó lemondani.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a Hegyi-Karabah hovatartozása fölötti vita miatt törtek ki ismét a fegyveres harcok szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában