Az ország több pontján bérelt raktárakat a M.E.G.A.-csoport

Osztrák, ukrán, izraeli és magyar érdekeltségű cégek vettek részt a törökbálinti címkehamisításban. Az állategészségügyi hatóság több száz tonna, lejárt szavatosságú élelmiszert, foglaltak le a cégcsoport törökbálinti raktárában. A raktárból szinte mindegyik nagy áruházlánc üzleteibe szállítottak árut.

A M.E.G.A. Trade Kft., a M.E.G.A. Trade Dis Kft., a M.E.G.A. Found Kft., a M.E.G.A. Found Dis Kft. és M.E.G.A. Logistik Kft. tartozik ahhoz a cégcsoporthoz, amely érintett a nagy mennyiségű áruhamisításban – közölte Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője. A cégek magyar bejegyzésűek, de mindegyik Ernst Stefan Fischer osztrák üzletember érdekeltségébe tartozik.

Több M.E.G.A.-cég ügyvezetője a moszkvai illetőségű Pavlovszkij Szergej Vitalevics, és a cégcsoport tulajdonosai között megtalálható a Fischer érdekeltségébe tartozó G.F. Immobil társaság is. A rendőrség már keresi az osztrák vállalkozót. A cégekre százmilliós nagyságrendű bírságot is kiszabhatnak a hatóságok.

A M.E.G.A.-csoport az ország több pontján is bérelt raktárakat. A társaságok raktáraiban az elmúlt napokban 100 tonnánál is nagyobb mennyiségű, összesen 400 tételre tehető áruféleségnél fedeztek fel manipulációt. A vizsgálat szerint a szavatossági időt a címkéken meghamisították, s valótlan dokumentumokkal látták el a termékek – lekvárok, müzlik, félkész élelmiszerek, tejtermékek, csokoládék – jelölését. Az árucikkek Európából, elsősorban Németországból érkeztek hazánkba.

Az ellenőrök az egyik raktárban felfedeztek egy illegális tojásátcsomagoló üzemet is, itt egymillió, Németországból származó tojás megsemmisítését rendelték el. A rendőrséggel együtt folytatott eddigi vizsgálatok eredményeként négy raktárt záratott be a hatóság Törökbálinton.

Mivel az áru egy része már kikerült a kereskedőkhöz, az állomás 1200 egységet, elsősorban nagy áruházláncokat utasított a listán szereplő tételek visszavonására. A nagyobb áruházak már levették polcaikról a M.E.G.A. Trade Kft. törökbálinti raktáraiban átcímkézett élelmiszereket. A Tesco már szerda délután kivonta a forgalomból a M.E.G.A. Trade-től származó termékeket. A cégtől már több hónapja szereztek be árucikkeket, de nem tudták pontosan megmondani, hányféle terméket kell megsemmisíteni. A Tesco megvárja a rendőrségi vizsgálat végét, és jogi lépésekre készül a felelősökkel szemben.

Az Auchan két éve került kapcsolatba a M.E.G.A. Trade Kft.-vel, és körülbelül 30 termékét forgalmazta. Gillemot Katalin kommunikációs vezető közölte: csütörtökön délben már nem volt a polcokon egy ilyen árucikk sem. Az élelmiszerek szavatosságát rendkívül jól meghamisították a forgalmazók, mert azok a hipermarket belső minőségellenőrző rendszerén is átjutottak. Az áruházlánc még nem döntött arról, kezdeményez-e jogi lépéseket az elkövetőkkel szemben.

A Spar üzleteiből azonnal eltávolították az érintett termékeket, amint kiderült, hogy probléma merült fel a forgalmazóval kapcsolatban. A cég évek óta vásárolt a M.E.G.A. Trade-től, körülbelül 50-60 termékét árusította. Várhatóan a Spar is perelni fogja a hamisítókat. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt nyomoz, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Hatósági bejelentés alapján már szerdán megkezdték a különböző telephelyeken, raktárakban a termékek és a dokumentumok átvizsgálását, lefoglalását, s ez a munka jelenleg is tart. Tegnap újabb logisztikai központokat zárattak be, ahol még át nem címkézett, lejárt szavatosságú termékeket találtak.

A hamis címkével ellátott áruk az eddigi vizsgálatok szerint nem ártalmasak az egészségre. A legtöbb tétel német, és sok köztük a “bio” vagy “wellness” megjelölésű cikk. A tisztiorvosi szolgálat szerint az ügy átnyúlik az országhatárokon, és több uniós országot is érinthet.