Ország-világ

2014.02.08. 13:39

Az orvosi kamara etikai eljárást indított a felügyelőbizottság ellen

Etikai eljárást indított a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a köztestület felügyelőbizottsága (fb) és annak elnöke ellen - erről maga az érintett számolt be az fb által kezdeményezett orvosgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI

[namelink name="Bánki Magdolna"], a MOK Országos Felügyelő Bizottságának elnöke elmondta, a gyűlést azért kezdeményezték, mert az orvosoknak szeretnének minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni a kamara gazdálkodását illetően.

Az fb-elnök a sajtótájékoztatón megerősítette, megállapították, hogy több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség többszöri kérésre sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Az fb által készített jelentéseket továbbra sem hozzák nyilvánosságra, pedig ez kötelező lenne egy köztestületben. Ezen kívül - folytatta az elnök - a jogszerűtlenül megemelt kamarai tagdíjakkal kapcsolatban sem rendeződött a helyzet. Az általuk készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, mert úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg.

A felügyelőbizottság elnöke beszámolt arról is, hogy az ellenőrzések során számos akadályba ütköztek, a kért adatokat nem vagy hiányosan kapták meg az elnökségtől, amely a kamarához tartozó kft.-k gazdálkodásába való betekintést többszöri kérésükre folyamatosan, szóban és írásban is megtagadta.

[namelink name="Major László"], az fb alelnöke úgy fogalmazott, a kamara többször alapszabályt és kamarai törvényt sértett működése során, ezt az fb jelezte a felügyeleti szervnek, vagyis a minisztériumnak. Úgy vélte, a tagok és a vezetőség között egyfajta fal alakult ki, a 40-50 ezres tagság "elszakadt" az elnökségtől.

Eredetileg az orvosi kamara felügyelőbizottsága szombatra küldöttközgyűlést hívott össze, ám - "technikai okok" miatt - változtatni volt kénytelen. Ezen napirenden lett volna az elnökség visszahívása.

Korábban a MOK elnöke, [namelink name="Éger István"] azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kamara elnöksége és a területi szervezetek tanácsa már jóval korábban határozott arról, hogy február 15-ére alapszabályszerűen küldöttközgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjén a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása is szerepel. Az elnök szerint az általuk február közepére tervezett küldöttközgyűlés időpontja már tudható volt, vélhetően az fb ezért választott korábbi időpontot az általa kezdeményezett ülésre.

Bánki Magdolna a szombati gyűlésen azt mondta, úgy tudja, a jövő heti küldöttközgyűlés naprendjén nem szerepel a felügyelőbizottság beszámolója.

Az orvosgyűlésen és az azt megelőző sajtótájékoztatón több orvos is táblával jelent meg, amelyeken egyebek között a "Tisztességes orvosi kamarát", "Éger tovább ne sározz, távozz!" feliratok voltak olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában