Ország-világ

2009.11.13. 16:25

Az USA és Japán megújítja szövetségét

Az amerikai elnök és a japán kormányfő megállapodott pénteken Tokióban, hogy megújítja a két ország szövetségét a XXI. század új kihívásaira való tekintettel.

MTI

Barack Obama arról beszélt, hogy az Egyesült Államok is csendes-óceáni állam, így fontos számára, hogy gazdasági és politikai kapcsolatokat építsen ki kelet-ázsiai partnereivel. "Ebben a Japánhoz fűződő kapcsolat kulcsszerepet játszik" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

A közös sajtótájékoztatón Hatojama Jukio japán miniszterelnök kiemelte: a szigetország eltökélt a szoros kapcsolatok fenntartása mellett, de ideje felülvizsgálni és felfrissíteni a két ország viszonyát meghatározó közel öt évtizedes megállapodást.

Obama, aki Japánban kezdte meg egyhetes ázsiai látogatását, bejelentette, hogy mielőbb rendezni fogják az Okinava szigetén lévő amerikai támaszpont körüli vitát, ám részleteket nem közölt.

Jukio jelezte, hogy Japán a jövőben haditengerészeti missziója helyett polgári jellegű programokkal fog hozzájárulni az afganisztáni biztonság megteremtéséhez. A kormányfő szerint Japán például az afgán katonák szakképzésében vehetne részt.

A japán külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy ötmilliárd dolláros segélyprogramot ajánl fel öt évre Afganisztánnak. A bejelentéssel ellensúlyozni akarták, hogy Japán haditengerészeti missziójával januártól már nem vesz részt az amerikai vezetésű afganisztáni katonai műveletek támogatásában. A japán tengeri misszió egyebek közt üzemanyaggal és vízzel látja el a nemzetközi kötelékben részt vevő hadseregeket.

A háborúval kapcsolatban Obama közölte: az afganisztáni stratégia kialakításakor "helyes döntést akar hozni", ezért gondosan megfontolja a kérdést, és hamarosan bejelenti ezzel kapcsolatos döntését.

Barack Obama szombaton Szingapúrba utazik, ahol részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján. Vasárnap háromnapos látogatást kezd Kínában, és Dél-Koreában fejezi be kelet-ázsiai körútját.

Címkék#Japán#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában