Hallgassa élőben!

Azbej Tristan: Magyarország törődik az üldözött keresztényekkel

Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a keresztényüldözés több mint 200 millió embert érint a világon - mondta az államtitkár.

Magyarország törődik az üldözött keresztényekkel – mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára pénteken Budapesten, amikor azt a 187 közel-keleti keresztény fiatalt köszöntötte, akik a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.

Azt államtitkár úgy fogalmazott: jó hírünk van, “mi magyarok törődünk veletek”, “imádkozunk értetek és szolidárisak vagyunk veletek”. Hozzátette: ez a jó hír nemcsak az itt tanulóknak szól, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és nemzeteiknek is.

Azbej Tristan kitért arra: ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás, a keresztényüldözés több mint 200 millió embert érint a világon. Ez a “világ szégyene”, és alig esik szó róla. Magyarország nem nagy ország és nem is a leggazdagabb országok közül való, de segít, és nemcsak itt, Magyarországon, hanem a lakóhelyükön is támogatja az üldözötteket.

A tanévkezdő szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, aki a diákokat köszöntve kiemelte: a Magyarországra érkezett fiatalok “Krisztus követei”, az “evangélium melletti hűség példái”, akik jelenlétükkel a közel-keleti keresztények bátor helytállására emlékeztetnek.

“Kényelemhez és megalkuvásokhoz szokott vidékünkön már a jelenlétetek is önvizsgálatra indít, és arra tanít, hogy egy keresztény soha ne szégyelljen tanúságot tenni hite mellett” – fogalmazott.

“Tudom, hogy az elmúlt években véres háborúk dúlták fel hazátokat, sátáni erők törtek rátok, pusztították ősi városaitokat, szétrombolták otthonaitokat, iskoláitokat, kórházaitokat és templomaitokat”, legyilkolták vagy menekülésre kényszerítették a lakosságot – mondta.

Cserháti Ferenc reményét fejezte ki, hogy a fiatalok az elszenvedett megpróbáltatások után Magyarországon ismét megérzik az “otthon melegét”, barátokra találnak, és örömüket lelik a tanulásban.

Az ösztöndíjasok tavaly szeptemberben, illetve idén kezdték meg tanulmányaikat. A diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói lesznek. A hallgatók többsége mérnöki, műszaki, illetve egészségügyi tanulmányokat folytat majd.

Nehéz éven van túl a Szegedi Rendezvényközpont
Jelentős veszteséggel zárta a tavalyi évet a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. A koronavírus-­járvány miatt szinte minden létesítményüket be kellett zárni, és elmaradt a tavalyi Szegedi Ifjúsági Napok is. Egy pályázat segített valamennyit a pénzügyi helyzeten.
Régi néven új motoros: megérkezett a motorola defy
A por-, víz- és ütésálló okostelefon 6,5 hüvelykes HD+ kijelzőt és 5.000 mAh-s akkumulátort kapott.
Döbbenetes állítás: így nézhetnek ki valójában a földönkívüliek
Az idegenekre inkább egyfajta mesterséges intelligenciaként kell tekinteni, mint alacsony, színes emberkékre vagy alakváltó lényekre...
A spanyolok büntetőt rontottak, Lewandowski első gólja pontot ért
Mindkét csapat nyerhetett volna – a döntetlen egyiküknek sem főnyeremény.
Sokat romlott a magyar énekes állapota, az ágyban is alig tud felülni
Váratlanul sokat romlott Dobos Attila állapota, miután a szerelme magára hagyta egy kis időre.
Lochte lemarad az olimpiáról
A hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte nem lesz ott a tokiói olimpián, mivel 200 méter vegyesen csak hetedikként zárt az amerikai úszók ötkarikás válogatójának pénteki napján.