Ország-világ

2013.10.10. 16:33

Azeri választás: tévedésből előre közzétették a győztest

Az azeri választási bizottság egy állítólagos technikai malőr folytán már egy nappal a szerdai elnökválasztás előtt bejelentette a győztest, az ázsiai országot immár tíz éve irányító Ilham Aliyevet - írta az amerikai hírügynökség bakui tudósítója.

A központi választási bizottság magyarázata szerint a szoftverfejlesztő a testület új, okostelefonos alkalmazását mutatta be kedden az egyik szavazóhelyiségben, s ő küldte el próbaként azt az üzenetet, amely szerint Aliyevnek a szavazatok 73 százalékát sikerült megszereznie.

A szakember "jövőbelátónak", ám a jelek szerint kissé kishitűnek bizonyult. A csaknem végleges eredmények ugyanis még ennél is fényesebbek bizonyultak: a választási bizottság csütörtöki összesítése alapján a régi-új elnökre a választók 84,59 százaléka szavazott, míg az ellenzék közös jelöltje, Jamil Hasanli csupán a voksok 5,54 százalékát kapta.

A választási bizottság csütörtökön "mély sajnálatának" adott hangot "a félreértést" okozó üzenet miatt.

Aliyev legfőbb ellenfele azonban nem hisz a magyarázkodásnak, szerinte - számos szabálytalanság mellett - a fenti eset is azt bizonyítja, hogy a választásokat elcsalták. Az ellenzéki politikus új választások kiírását követeli, és jelezte, hogy bírósághoz fordul.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői csütörtökön szintén úgy vélekedtek, hogy súlyos hiányosságok jellemezték az azerbajdzsáni elnökválasztást. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor gratulált Aliyev "meggyőző" arányú győzelméhez.

Aliyev családja négy évtizede irányítja Azerbajdzsánt. Az 51 éves elnök immár harmadik ciklusát kezdheti meg a Kaszpi-tenger mellett fekvő ország élén, miután 2009-ben egy népszavazás segítségével eltörölte az elnöki tisztség két mandátumra való korlátozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában