Ország-világ

2015.09.19. 10:18

Baja lovasa nyerte a 8. Nemzeti Vágtát

Németh János a döntőben Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé.

[namelink name="Németh János"], Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű lován a 8. Nemzet Vágta döntőjét vasárnap a fővárosi Hősök terén.

Németh János a döntőben Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé.

A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a Nemzeti Vágta vándordíja mellett egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón.

A bajai versenyzőnek az idei a második vágta-győzelme, 2013-ban My Boy Mennydörgéssel már kivívta a legjobbnak járó elismerést. A paripa hátára a díjátadón győzelmi takarót terítettek.

A döntőben második Vörös József, Csetény versenyzője egymillió forintot, a harmadik helyezett Kaló Fanni, Döge képviselője ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyezettek, Tata, valamint Zirc lovasai, Mátyás Edina Daniella és Hajdú László 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután rendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, melyen Kína lovasa, Ma Liankai aratott győzelmet, másodikként Omán, harmadikként Szerbia lovasa futott be. Negyedik helyen Szlovénia, ötödik helyen az Egyesült Arab Emírségek végzett. A döntőben szintén induló Szlovákia lovasa rosszullét miatt nem tudta teljesíteni a futamot.

A nemzetközi futamon 12 ország, a döntőbe kerülteken kívül Magyarország, Csehország, Katar, Oroszország, Románia és az Egyesült Államok lovasa is versenyzett a hétvégén. A Magyarországot képviselő Benkő Ádám nem jutott tovább a délutáni középdöntőből.

A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az országuk tradicionális viseletébe öltözött lovasok nem saját, hanem egy-egy, sorsolás alapján kiválasztott, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lóval indultak a győzelemért.

A Hősök tere körül felállított speciális versenypályán idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb lovasünnepét, a Nemzeti Vágtát, melyen 72 település képviselője versengett a győztesnek járó díjért. A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg határokon belül és kívül - idén Székely, Vajdasági és Felvidéki Vágtát is rendeztek.

A helyszínre több tízezren látogattak el Budapesten, a televízióban a közmédia közvetítette a döntőt. Idén első alkalommal online, a Nemzeti Vágta portáljáról elérhető Vágta Rádión keresztül is követhették az eseményeket az érdeklődők.

Korábban írtuk:

Középfutamokkal és elődöntőkkel, lovas bemutatókkal, valamint a döntőkkel folytatódik ma a 8. Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén, a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális versenypályán.

Délelőtt lovas parasport bemutatóval és sorversennyel kezdődik a program, ezt a csikó championatus követi, majd megkezdődnek a vágta középfutamai, kora délután pedig a PreVital nemzetközi futam két elődöntőjére is sor kerül.

A programot számos látványos lovas bemutató színesíti: többek között lesz díj- és magasugrató verseny, lovas kaszkadőr bemutató, hagyományőrző huszárok részvételével 1848-as és napóleoni csatajelenet is.

Késő délután kezdődnek a döntők: elsőként a kishuszár vágta legjobbjai mérik össze gyorsaságukat, majd a fogatvágta, a Nemzeti Vágta és PreVital nemzetközi futam döntője zárja a 2015-ös Nemzeti Vágta programját.

A nemzetközi futamon idén Magyarország mellett Csehország, az Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kína, Omán, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, az Egyesült Államok és Szlovénia lovasa áll rajthoz.

A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu internetes oldalon olvashatók.

Szombaton írtuk:

A versenyző 72 település lovasának ünnepélyes fogadalomtételével és a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával ünnepélyesen megnyitották szombat délelőtt a 8. Nemzeti Vágtát a fővárosi Hősök terén kialakított speciális versenypályán.

"Ameddig az emberi emlékezet vissza tud tekinteni a múltba, őseinket mindig lóháton mutatja be a történelem. Mesterségbeli tudásnak és az elkötelezettségnek, bajtársiasságnak és bátorságnak, a hazaszeretetnek olyan példáját adták, amire nekünk is figyelnünk kell" - hívta fel a figyelmet a magyar mint lovas nemzet történelmi hagyományaira ünnepi beszédében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A program az ünnepélyes megnyitó és fogadalomtétel után történelmi lovas bemutatóval folytatódik, ezt követően az előfutamokkal indulnak a 8. Nemzeti Vágta versenyei.

Korábban írtuk:

A 2015-ös vágta leggyorsabb lovasa címért versengő 72 település lovasának fogadalomtételével és ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét szombat délelőtt a 8. Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális versenypályán.

A megnyitón beszédet mond többek közt Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, és a lovas verseny hagyományainak megfelelően megkoszorúzzák a Hősök emlékkövét is.

Történelmi lovas gála keretében a lelátókon és a pálya körül helyet foglalók salföldi kopjások, bugaci csikósok, puszta ötös és 1848-as hadi huszárok felvonulását követhetik figyelemmel, majd megkezdődnek a versenyek a kishuszárvágta, a 72 versenyző település és a fogatvágta előfutamaival.

A programot többek közt jótékonysági sztárfutam, lovas dámák bemutatója és agárfutam színesíti. Vasárnap tartják a díj- és magasugrató versenyt, a középfutamokat, valamint a PreVital nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjét.

A korábbi évekhez hasonlóan a kétnapos programsorozatra a MÁV-START 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati vagy a Budapest-Déli pályaudvarokra utazóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában