Ország-világ

2009.10.25. 15:34

Bajnai a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciáról

Bajnai Gordon aggasztónak tartja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát.

MTI

A miniszterelnök más ügyben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésére válaszolva azt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az "Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a "közérdek" a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.

Hozzátette: a közérdek nemcsak az, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi bevétel legyen, hanem - a sajtóban megjelent híradások és az ORTT elnökének véleménye alapján - biztosítani kell, hogy ezt a díjat a teljes időtartam alatt teljes összegében be is tudják fizetni. Hiszen semmit nem ér egy magas megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni - mondta, hangsúlyozva az erre vonatkozó garanciák fontosságát.

Bajnai Gordon álláspontja szerint közérdek az is, hogy ezek a kereskedelmi adók valóban a tőlük megszokott függetlenséggel sugározzanak továbbra is.

Kiemelte: nincs módja rá, és nem is kívánja befolyásolni az ORTT döntését, mindössze arra hívja a fel a figyelmet, hogy az ország jó híre és a közbizalom erősítése is azt igényli, hogy olyan döntés szülessen, amelynek eredményeként a legjobb ajánlatok nyernek, azok, amelyek pénzügyileg is képesek teljesíteni a vállalásukat és erre megfelelő garanciák vannak.

Kitért arra is: véleményét a sajtóhírek, az ORTT elnökének a megszólalásai, és egy vele folytatott telefonkonzultáció alapján alakította ki.

Néhány napja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatáról az államfőt tájékoztatta a médiahatóság elnöke. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint - amelyben az állt, hogy Majtényi László látogatását Sólyom László kezdeményezte - "a találkozón Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni".

A parlamentben napirend előtt Velkey Gábor SZDSZ-es képviselő azt mondta: a sajtószabadság érvényesülését félti az Országos Rádió és Televízió Testület két országos - jelenleg a Danubius és a Sláger Rádió által használt - rádiófrekvencia működtetésére vonatkozó pályázata kapcsán. Szerinte a tenderre három irreális ajánlat érkezett, de a testület csak az egyik pályázót zárta ki megalapozatlan üzleti terv miatt, a másik két aspiránst, a Fidesz-KDNP-s és az MSZP-s delegáltak "tovább engedték".

Majtényi László, a médiahatóság elnöke pedig azt mondta az MTI-nek: az egyik pályázó mindkét ajánlatának kizárása után is akad olyan anyag, amelynek üzleti-pénzügyi terve irreális, s teljesíthetetlen ígéretet tesz. Ugyanakkor mind a szerinte vitatható ajánlatok benyújtóinak kilétére, mind az ilyen anyagok számára vonatkozó
kérdést elhárította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában