Ország-világ

2014.05.01. 16:35

Bajnai: ma kiemelten kell ünnepelni, ha valakinek van munkája

A politikus hangsúlyozta, a történelem egyik legnagyobb gazdasági válságának idején lett miniszterelnök, most mégis rosszabbak a körülmények, mint akkor.

Május 1-jéről azt szokták mondani, hogy az a munka ünnepe; manapság kiemelten kell ünnepelni, ha van munka, amiből meg lehet élni - mondta [namelink name="Bajnai Gordon"] az Együtt-PM fővárosi, a Szabadság téren tartott majálisán.

A pártszövetség vezetője arról beszélt, hogy nem véletlenül választották helyszínül a "szabadság terét", mert egyfelől ma sokak szabadsága veszélyben van, és a téren egy "bűnös" emlékművet akarnak felállítani.

Az Együtt-PM szövetség már megalakulásakor stratégiai szövetséget kötött a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amely kifejezetten a dolgozók képviseletére jött létre - folytatta. Hangsúlyozta, hogy választási programjukban is kiemelten szerepeltek a munkahelyteremtő intézkedések, amelyek egyúttal azt is segítették volna, hogy a munkából meg lehessen élni.

Az Együtt-PM majálisa a Szabadság téren (Fotó:MTI)

A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy a téren jelen vannak a szolidaritás azon tagjai is, akik egy figyelemfelhívó akció keretében a sajtótájékoztató után Csepelre indultak egy konvojjal, de megálltak beszélni a Szabadság téren.

Egy kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta, a történelem egyik legnagyobb gazdasági válságának idején lett miniszterelnök, ezért az egyik legfontosabb célja a társadalom egyben tartása, a munkahelyek megőrzése volt.

Kiemelte, hogy amikor egy évvel később átadta az ország vezetését Orbán Viktornak, akkor a gazdaság növekedett, az euró pedig 265 forintos árfolyam körül állt. Egyúttal hangsúlyozta, hogy akik munkanélkülivé váltak, azok akkor még kilenc hónapig részesülhettek munkanélküli segélyben, amelynek az időtartama jelenleg csak három hónap.

Az Együtt-PM majálisa a Szabadság téren (Fotó: MTI)

Elmondta, hogy bevezették azt az intézkedést is, amelynek nyomán a munkájukat elveszítők kérhették, hogy két évig csökkenjen havi tízezer forintra a lakáshitelük törlesztőrészlete. Hozzátette, hogy ezt később a Fidesz-kormány megszüntette.

Arra a kérdésre, hogy az EP-választásról szóló vitájukra miért hívták meg a Jobbikot is, az Együtt-PM vezetője azt mondta, a választási vereségnek számos tanulsága van, például az, hogy az elmúlt években a demokratikus ellenzék pártjai elvi okokból nem vitatkoztak a Jobbikkal. Ez pedig azt eredményezte, hogy a Jobbik "csendben, surranópályán" megerősödött.

A Szabadság téri majálison többek között kisállat-simogatóval és ugrálóvárral várták az érdeklődőket, és a párt "májusegyütt" feliratú lufijait osztogatták közöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában