Ország-világ

2009.06.04. 13:04

Bajnai megvédte Orbán Viktort

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint méltatlan megjegyzések hangoztak el szlovák politikai erők szájából Orbán Viktor a Fidesz elnökével kapcsolatban, amelyeket a kormányfő visszautasít - mondta a miniszterelnök csütörtökön Krakkóban.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: semmiképpen sem lehet Orbán Viktort neofasisztának nevezni. A magyar kormányfő ugyanakkor hozzátette: az sem szerencsés, ha a Fidesz elnöke félreérthető, vagy provokatívnak tekinthető megjegyzéseket tesz, mert az csak konfliktusokhoz vezet.

A szerda esti krakkói Visegrádi országok kormányfőinek találkozóján Bajnai Gordon közölte Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, hogy aggodalommal tölti el a magyar-szlovák kapcsolatok alakulása az elmúlt hetekben. Éppen ezért a két miniszterelnök megegyezett abban, hogy a közeljövőben telefonon egyeztetnek a két ország kapcsolatáról. Bajnai elmondta: kormánya szándékosan próbált pozitív lépéseket tenni Szlovákia felé, hogy egy kölcsönös tiszteleten lapuló kapcsolat jöjjön létre, azonban ehhez kellenek a másik fél pozitív gesztusai is. A magyar miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzet kialakulásában minden bizonnyal szerepet játszik az európai parlamenti választások közelsége is.

Orbán Viktor május 23-án Esztergomban a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) közös kampányrendezvényén azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli majd a Kárpát-medencét Brüsszelben. A kijelentés miatt a szlovák parlament szerdán rendkívüli ülést tartott és határozatban ítélte el Orbán nyilatkozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában