holdudvar

2020.05.02. 08:09

Bánó fog felügyelni

Karácsony Gergely döntése értelmében a korrupciógyanús ügyekbe keveredett Gajda Péter tölti be a Fővárosi Közgyűlés ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöki posztját. Szintén felelős pozíciót kapott a szocialista párt kedvenc újságírója, Bánó András is, aki a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottsági tagja lett.

Gajda Péter, a korrupciógyanús ügyekkel összefüggésbe hozott kispesti szocialista polgármester tölti be a jövőben a Fővárosi Közgyűlés ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyon­nyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöki pozícióját − adta hírül a Magyar Nemzet. A Horváth ­Csaba, ­Zugló MSZP-s polgármestere által kezdeményezett kinevezést támogatta Karácsony Gergely főpolgármester is. A kinevezés nem csak jobboldali körökben okozott megdöbbenést: Buzinkay György, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja Facebookon tiltakozott.

„Arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy ameddig nem tisztázódik minden tekintetben kielégítően a kispesti önkormányzat körüli korrupciós helyzet, addig vonja vissza Gajda Péter kinevezését a bizottság éléről. Az MSZP-t pedig arra kérjük, hogy olyan személyt jelöljön a bizottság élére (addig is), aki minden együttműködő fél számára elfogadható” – tolmácsolta pártja véleményét Buzinkay.

Mint ismert, Gajda Péter kispesti polgármester a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján több millió forintot fogadhatott el egy tisztázatlan ügyletből barátja és szövetségese, Lackner Csaba szavai szerint. A Magyar Nemzet kiderítette azt is, hogy a polgármester családi barátai egy fantomcégen keresztül szereztek meg két önkormányzati ingatlant a kerületben. Korábban Horváth Csaba a kinevezéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ezzel akarják kifejezni bizalmukat Gajda felé. Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, főpolgármester-helyettes mindössze annyit közölt a kinevezés kapcsán, hogy „az MSZP-t megillető helyekről az MSZP-nek kell döntenie”. Gajda Péter legújabb tisztségét korábban az MSZP-s Szaniszló Sándor látta el, de a XVIII. kerületi polgármester átlépett a DK-ba, ami miatt bizottsági elnöki székét is át kellett adnia.

A Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottsági tagjának nevezte ki Karácsony Bánó András egykori sportriportert, a szocialista párt kedvenc újságíróját.

Bánó 1992-ben lett országosan ismert, amikor egy olyan hamisított felvételt mutatott be a köztelevízió Egyenleg című műsorában, amelyen állítólag az látható, ahogy Göncz Árpád köztársasági elnököt bőrfejűek fütyülték ki a Kossuth téren. Egy vizsgálat fényt derített a hamisításra, amely miatt Bánót kirúgták az MTV-ből, majd az MSZP–SZDSZ-kormány 1994-es hatalomra kerülésekor visszavették. A 2000-es években is dolgozott a köztelevíziónál, majd az ATV-hez igazolt, az utóbbi években pedig egy XIII. kerületi helyi tévénél vezetett műsort Bolgár Györggyel.

A szocialista holdudvar korábbi embereinek kinevezése már szokássá vált Karácsony Gergelynél.

Legutóbb Rusznák Imrét tette a nagybani piac igazgatósági tagjává, akinek a neve a fővárosi parkolási mutyik kapcsán vált ismertté. Felelős pozícióba tértek vissza Gyurcsány Ferenc régi emberei is, mint például Draskovics Tibor és Gál J. Zoltán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában