Ország-világ

2008.01.15. 18:02

Baumag károsultak demonstráltak a Pénzügyminisztérium előtt

Újabb tiltakozó demonstrációt tartottak a Baumag, a Duna Profit és a Pilis Invest befektetési szövetkezetek károsultjai Budapesten, a Pénzügyminisztérium épülete előtt, kedden délután.

A csaknem félszáz tüntető képviselője átadta a károsult befektetőtől levont és az államkasszába befizetett adókról szóló igazolást Kovács Álmos szakállamtitkárnak és Pichler Ferencnek, a tárca szóvivőjének. Egyelőre nem tudni, hogy a károsultak képviselői mikor tárgyalhatnak a szaktárca vezetőivel.

A Baumag Ingatlan Befektetési Szövetkezet 2003 ősze óta nem fizetett tagjainak, akik a banki kamatoknál nagyobb hozam reményében a Baumaghoz vitték pénzüket. A károsultak által befizetett összeg körülbelül 20 milliárd forint, amelyhez hozamként 20 milliárdot követelnek. A rendőrség 2004. június 16-án gyanúsította meg Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét, egyebek mellett csődbűntettel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel. A Fővárosi Bíróság 2007. áprilisában első fokon a Baumagot és további 18, érdekeltségébe tartozó céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte.

A szintén felszámolás alatt lévő Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet esetében 2800 kisbefektető jelentett be hitelezői igényt csaknem 11 milliárd forintra. A Duna Profit 2001-2005 között célrészjegyeket bocsátott ki, és a banki kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért. A Vas Megyei Bíróság 2007. szeptemberében első fokon különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint a számviteli fegyelem megsértése miatt mondta ki bűnösnek a szövetkezet hét volt vezetőjét.

A Pilis-Invest 1998 és 2004 között több mint 60 milliárd forint célrészjegyet adott el, melyből valamivel több mint 49 milliárdnyit visszavásárolt, de 3900 kisbefektetőnek összesen 11,6 milliárd forinttal tartoznak. A Fővárosi Főügyészség az ügyben tavaly júliusban emelt vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt. A bíróság még nem tűzte ki az első tárgyalási napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában