Ország-világ

2010.04.23. 20:43

Beismert egy pedofil bűnt a bruggei püspök

Lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, a belgiumi Brugge (Bruges) püspöke, és egyben beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút.

A lemondást André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője jelentette be pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy azt szeretné, ha ezzel a döntéssel Belgiumban végleg pontot lehetne tenni egy fájdalmas fejezet végére.

A katolikus egyházat az elmúlt hónapokban világszerte több botrány rázta meg gyermekekkel szembeni visszaélések miatt. Belgiumban mindazonáltal ez az első beismerés és lemondás a botrány kezdete óta.

Ugyancsak az ez első eset, hogy egy püspök önnön bűne miatt mond le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó körzetben egyházi személyek visszaéléseket követtek el.

A 73 éves Vangheluwe - akinek a lemondását XVI. Benedek pápa már el is fogadta - az ország legrégebben hivatalban lévő püspöke volt, 1984 óta állt a bruggei egyházmegye élén.

Nyilatkozatát Léonard prímás olvasta fel, jelezve azt is, hogy a történtek minden bizonnyal fájdalmas hullámokat vetnek majd, és bizalmi válságot okoznak a belga egyházban. Hozzátette azonban: eltökéltek abban, hogy lezárják a "nem is olyan távoli múltnak" ezt a darabját.

Az érsek egyúttal ismét elítélte a pedofil esetekkel kapcsolatos hallgatás korszakát. Az egyház már korábban arra biztatta a visszaélések áldozatait, hogy tegyenek panaszt, az elkövetőket pedig arra, hogy maguk jelentkezzenek az igazságszolgáltatásnál. A belga püspöki konferencia bizottságot működtet az ilyen panaszok kivizsgálására.

Vangheluwe a levélben bocsánatot kért egykori áldozatától, de azt is jelezte, tudatában van annak, hogy ez olyan seb, amely nem gyógyul be. Jelezte, hogy ő maga sem könnyebbülhet meg a beismeréstől, jóllehet az elmúlt évtizedekben már többször bocsánatot kért a férfitól és családjától.

Az áldozatról nem közöltek részleteket, de azt tudni lehet, hogy a kérdéses időszakban még kiskorú volt.

A visszaélések nagyrészt még az előtt történtek, hogy Vangheluwét püspökké szentelték volna - derül ki a levélből, amelyben a főpap teljes és végleges visszavonását is bejelentette. Azt sem titkolta azonban, hogy egy ideig még később is molesztálta áldozatát.

A történtek azután kerültek napvilágra, hogy az áldozat egy közeli ismerőse panaszt nyújtott be az egyházi hatóságnál.

Léonard érsek nagyvonalú, dinamikus személyiségként, jó testvérként írta le Vangheluwét, és nem titkolta, hogy az eset őt magát is mélyen megrendítette.

A prímás, aki idén vette át hivatalát elődjétől, Godfried Danneels bíborostól, egyebek között nagyobb átláthatóságot, fokozott belső fegyelmet igyekszik megvalósítani az egyházban.

Címkék#pedofil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában