Ország-világ

2009.05.31. 13:51

Bejuthat az Európai Parlamentbe a svéd Kalóz Párt

A párt jelmondata: mindenkinek szabad fájlmegosztást az Interneten!

Egy friss felmérés szerint egy héttel az Európai Parlamenti választások előtt jócskán a bejutási küszöb fölött van a svéd Kalóz Párt támogatottsága. Az AFP vasárnapi közlése szerint a 2006 januárjában alapított párt 5,5 és 7,9 százalék közötti eredményre számíthat. Az Európai Parlamentben négy százalék fölötti eredmény kell egy mandátumhoz.

A svéd kalóz Párt jelmondata: mindenkinek szabad fájlmegosztást az Interneten! A párt vezetői nyíltan hangoztatják, hogy elő akarják mozdítani a kalózkodást a világhálón. Szakértők szerint a párt népszerűségének növekedésére hatással volt a Pirate Bay nevű oldal alapítói elleni, elmarasztaló ítélettel végző bírósági eljárás. Több mint egy hónapja hirdetett ítéletet a svéd bíróság a világ legnagyobb torrent-oldalának perében: a Pirate Bay svéd üzemeltetőire fejenként egy év börtönt és 30 millió svéd korona (közel 800 millió forint) bírságot rótt ki a bíró, akiről később kiderült, hogy több olyan szerzői jogvédő szervezetnek is tagja, amelyek a perben a vád oldalán sorakoztak fel. A bíró elfogultságára hivatkozva a védelem új tárgyalást kért. Később kiderült az is, hogy a nyomozást, amin a vádemelés alapult egy olyan rendőrtiszt vezette, aki már a nyomozás közben elfogadott egy állást egy zenekiadónál, így az ő pártatlansága is megkérdőjelezhető. "Amikor kihirdették április 17-én az ítéleteket a Pirate Bay ellen, 14 ezer 711 tagunk volt. Egy héten belül a tagok száma megháromszorozódott, és a létszámot tekintve mi lettünk a harmadik legnagyobb svéd párt. Hirtelen mindenütt ott voltunk" - mondta a 37 éves Rick Falkvinge, a Kalóz Párt alapítója az AFP-nak.

A svéd Kalóz Párt programjában a szerzői jogi szabályozás reformját, a szabadalmi eljárás átalakítását, és magánélethez való jog tiszteletben tartását hirdette meg. A Kalóz Párt szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer megakadályozza a kultúra szabad áramlását. Véleményük szerint minden, nem kereskedelmi célra történő másolási és terjesztési tevékenységet engedélyezni kellene, ezért a fájlcserélőket nem büntetni, hanem bátorítani szükséges. Elképzelésük szerint az Internet lehetne a világ legnagyobb könyvtára, ahol mindenki szabadon juthat hozzá a kultúrához. A szabadalmi eljárást elsősorban a gyógyszeriparban tartja rendkívül károsnak a párt. Véleményük szerint a tudósok, kutatók idő és pénzigényes szabadalmi eljárásra kényszerülnek ahelyett, hogy felfedezéseiket azonnal a megosztanák a tudományos közösséggel, Ezt szeretné megszüntetni a Kalóz Párt, amely szerint a magánélethez való jog tiszteletben tartásának erősítésére azért van szükség, mert 2001. szeptember 11-e óta számos olyan lépés történt Európában, amelyek az emberek magánélete felett gyakorolnak indokolatlan felügyeletet.

"A Kalóz Párt előnyt kovácsolt abból, hogy komoly törések vannak a svéd politikai rendszerben a szabadságjogokkal, illetve azzal kapcsolatban, hogy kinek van joga dönteni a tudásunkról, ismereteinkről. A hagyományos pártok eltunyultak, mert alábecsülték ezeknek a kérdéseknek a politikai hajtóerejét"- mondta az AFP-nak Ulf Bjereld, a göteborgi egyetem politológusa, aki a vizsgálatokra hivatkozva állítja: a párt aktivistái kiválóan használják ki a világháló adta lehetőségeket, mint például a Twitter, a Skype, a blogok. Tojvo Sjören, a Sifo nevű közvélemény-kutató intézet vezetője szerint a Kalóz Párt tipikus támogatója fiatal, férfi és Internet-bolond. Sjören szerint a 30 év alatti svédek legalább 13 százaléka rájuk fog szavazni, ha elmennek voksolni, sőt a 30 és 49 év közöttiek hét százaléka is rájuk adhatja voksát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában