behurcolt fertőzés

2020.04.10. 18:41

Belehalt a fertőzésbe egy 15 éves őslakos fiú Brazíliában

A yanomami népcsoporthoz tartozó fiú csütörtök éjjel halt meg a Boa Vista-i kórházban, Brazíliában – jelentette be pénteken a helyi egészségügyi minisztérium.

Alvanei Xirixan a Roraima állam székhelyén található kórházban halt bele a Covid-19-be. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a vírus pusztító hatással lehet Brazília mintegy 850 ezres őslakos népességére, kiváltképpen azokra, akik amúgy a külvilágtól elzárkózva élnek, szervezetük nincs felkészülve az idegen kórokozókra, és a törzsi életmód miatt nem tudják megvalósítani a társadalmi távolságtartást.

A 26 ezer emberből álló yanomami közösség Brazília Venezuelával határos területén él, egy nagyjából Portugália méretű területen. Az elmúlt időszakban ezrével törtek be illegális aranybányászok oda, és addig ott ismeretlen betegségeket hurcoltak be az őslakósok közé, például a kanyarót, amely hatalmas pusztítást végzett a törzsben.

A 15 éves fiú is egy olyan településről származik az Uraricoera folyó mentéről, ahol aranybányászok tömege fordul meg. A helyi egészségügyi hatóság tudatta, hogy mindenkit elkülönítenek a törzsből, akin a Covid-19 tünetei mutatkoznak. A fiú a harmadik brazil őslakos volt, aki belehalt a betegségbe, de a másik kettő nagyvárosban élt.

A fertőzés nem csak a yanomamikat érte el. A Kolumbia és Peru határvidékén élő kokama népcsoport négy tagja is megfertőződött, miután kapcsolatba került egy orvossal, akiről kiderült, hogy hordozza a vírust. A brazil szövetségi kormány bejelentette, hogy külön tábori kórházat állít fel az őslakosok számára.

Brazíliában 17 857 ember kapta már el az új koronavírust, a halálos áldozatok száma 941, az utóbbi öt napban megkétszereződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában