Hallgassa élőben!

Bemutatták Andrzej Wajda legújabb filmjét

A lengyel állami vezetők és a kulturális élet kiválóságainak jelenlétében tartották meg hétfőn Varsóban Andrzej Wajda legújabb művének, Aleksander Fredro klasszikus lengyel szerző Bosszú című vígjátékából készült filmváltozatának díszbemutatóját.

A vetítésen megjelent Aleksander Kwasniewski államfő és Leszek Miller miniszterelnök is. Jelen volt a film alkotóinak többsége Wajdával az élen, valamint a főbb szerepeket alakító színészek: Janusz Gajos, Daniel Olbrychski, Agata Buzek és Rafal Królikowski. A távollévő szereplők – Andrzej Seweryn, Katarzyna Figura és Roman Polanski – képernyőről üdvözölték a vendégeket.

Wajda, aki már számos lengyel klasszikus irodalmi művet filmesítet meg, ezúttal Fredrónak a XVIII. század lengyel világában játszódó vígjátékát vitte filmvászonra, amely két gyűlölködő szomszédnak és egymásba szerelmes gyerekeiknek a története. Az operatőr Pawel Edelman, aki a legutóbbi Wajda-mű, az Adam Mickiewicz poémájából készült Pan Tadeusz című filmet is forgatta, a zenét Wojciech Kilar, Wajda több évtizedes szerzőtársa írta. A Bosszú költségvetése mintegy 10 millió zloty (600 millió forint) volt.

A lengyelországi mozihálózatba a film október 4-én kerül.

(MTI)

Eriksen összeesett – újra kellett éleszteni, stabilizálták az állapotát
Megdöbbentő jelenetek szemtanúi lehettünk a Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen összeesett, újra kellett éleszteni, a meccs félbeszakadt. Szerencsére később a dán klasszis állapotát stabilizálták.
Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi menekülttábor felgyújtói
Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság a négy afgán bevándorlót.
A Godspellel nyitott a Tisza Teátrum – Galéria
A Liget Társulat előadásával nyitott szombat este a Tisza Teátrum, Szeged régi-új szabadtéri színháza a Felső Tisza-parton, a Horthy csónakháznál.
Fejben dőlt el – öt éve 0–2-vel, most 3–0-val kezdtek a belgák
A belga válogatott magabiztos, 3–0-s győzelemmel kezdett az Európa-bajnokság-B-csoportjában, Oroszország ellen, Szentpéterváron.
Gulyás Michelle bronzérmes és olimpiai kvótás az öttusa-vb-n
A magyar női csapat második helyezést ért el.
Átlátszó bugyiban terpeszt hatalmasat a szőke szépség
Anais Rizzo olyan pózban állt a kamera elé, hogy a fotós is zavarba jött.