Hallgassa élőben!

BESZÉLGETÉS FALUDY GYÖRGY ÍRÓVAL

Március 22. • 19.00 óra
VÁROSHÁZA DÍSZTERME
Győr, Városház tér 1.

“VIHAROS ÉVSZÁZAD” BESZÉLGETÉS FALUDY GYÖRGY ÍRÓVAL

1910. szeptember 22-én született Budapesten, polgári családban. 1934-től jelentek meg Villon átköltései a buda-pesti liberális napilap, a Magyar Hírlap hasábjain.

Faludy György

1938-ban elhagyta Magyarországot.
Emigrációjának első állomáshelye Párizs, de a német megszállás miatt onnan is távozni kényszerült. Az Egyesült Államokba ment, ahol a Szabad Magyar Mozgalom titkáraként és lapszerkesztőjeként tevékenykedett. Három évig az amerikai hadseregben szolgált.

1946-ban hazatért, a Népszava munkatársa lett. 1947-ben még megjelenhetett az Őszi harmat után című verseskötete.

1949-ben hamis vádakkal elítélték, és három évre a recski büntetőtáborba zárták. 1956-ban nyugatra menekült. Londonban telepedett le, ahol 1957-től az Irodalmi Újságot szerkesztette. 1980-ban New York-ban jelentek meg összegyűjtött versei. Időközben Magyarországon a Kádár-korszakban még a nevét sem lehetett leírni.
1988-ban másodszor is hazatelepült.

A korábban csak szamizdatban megjelent művei a rendszerváltás után végre legálisan is megjelenhettek. Faludy a kilencvenes években is több új verseskötettel jelentkezett (200 szonett, 100 könnyű szonett), továbbá számos fordításkötete is megjelent. 1994-ben megkapta a Kossuth-díjat. 1998-ban jelent meg a Vitorlán Kekovába, 2001-ben a Limerickek című verses-kötete. 2000-ben látott napvilágot önéletrajzi vissza-emlékezéseinek folytatása Pokolbeli napjaim után címmel.

Belépődíj: 1.200,- Ft

Magyar-szerb konferencia az ELI-ben
Innovatív cégvezetőknek és fiatal kutatóknak rendezett K+F konferenciát szerdán Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben.
Mészáros Krisztofer döntőbe jutott egyéni összetettben
A 20 éves győri versenyző a hatodik helyen került be a 24 fős fináléba.
Nem tudni, mi baja, de orvosai tanácsára több programját is lemondta az utolsó pillanatban II. Erzsébet
A Buckingham-palota szerdai tájékoztatása szerint II. Erzsébet királynő „vonakodva ugyan”, de eleget tesz orvosai kérésének, és a következő néhány napot pihenéssel tölti.
A magyar történelem is lehet menő – online játszható a Hadfiak (videó)
Izgalmas kérdések, ritkán hallott adatok, lélegzetelállító sztorik és figyelemre méltó élettörténetek.
Sporttörténelmet írt a bronzérmes U20-as női vízilabda-válogatott Izraelben
Három Csongrád-Csanád megyei származású játékossal és Varga Tamás szövetségi vezetőedzővel írt sporttörténelmet a bronzérmes U20-as női vízilabda-válogatott az izraeli Netánjában.
Gál Kinga: az EU ugyanolyan hibásan kezeli az energiaválságot, mint a migrációs krízist
Az EP-képviselő szerint az is egyértelmű, hogy a gáztározók nincsenek megfelelő módon feltöltve Európában.