Ország-világ

2015.10.05. 21:17

Beteg lehet, aki csillagokat lát

A látás hónapja az október, így megyénkben is számos helyen végeznek ingyenes szemvizsgálatokat. Mivel már az is utalhat bajra, ha ,,csillagokat látunk", kétévente érdemes megvizsgáltatni látószerveinket.

Kiss Tímea

Vizsgálati helyek


Októberben Csongrád megye több településén kérhetünk szakmai segítséget. Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Fontana Optika Kft. és az Andrássy utcai Ofotért Optikai Szaküzlet, Szegeden a Tisza Lajos körúti Eszik Optika, a Kárász utcai Erényi Optika és az Ofotért Optikai Szaküzlet, a Széchenyi téri Erényi Optika, a Kelemen utcai Ofotért, az Árkádban a Vision Express – Optikai Szaküzlet, a móravárosi Tescóban a Móraváros Ofotért Optikai Szaküzlet, Szentesen a Kossuth téri Ofotért Optikai Szaküzlet és az Optic World Szentes tart ingyenes vizsgálatokat.

„Jojózik a szemem", vagy „csillagokat látok" – gyakran mondunk hasonlókat anélkül, hogy belegondolnánk: a vicces szófordulatok komoly bajra is utalhatnak, ezért Szegeden a beteg panaszait mindig komolyan veszik.


– Jóindulatú, teljesen hétköznapi oka is lehet annak, ha „káprázik" a szemünk, akár a stressz is kiválthatja, de a retina- (látóhártya-) szakadástól kezdve súlyos betegség, daganat is állhat mögötte – fogalmazott [namelink name="dr. Tóth-Molnár Edit"] szemorvos, amikor a látás hónapjának elején arról kérdeztük, hogyan óvjuk szemünk világát. A szegedi szemészeti klinikán megfordulók 99 százaléka ugyanis nem szemüvegkérdés miatt fordul az intézményhez.


A szakorvostól megtudtuk: már a gyermek egynapos korától érdemes szemészeti vizsgálatot kérni, ha valamilyen változást tapasztalunk – mert a gyermek nem fog panaszkodni, számára a rendellenes válhat természetessé.


– Ha minden rendben van, akkor 1, 3 és 6 éves korban javasoljuk a komplett szemészeti vizsgálatok megismétlését. Jól működik az iskolaorvosi rendszer, évente ellenőrzik a látást, felnőttkorban érdemes kétévente megnézetni a szemünket. Mégis, szemünk számára a legnagyobb kihívást ma a legújabb technikai eszközök, a tabletek, laptopok, lapos kijelzős tévék, monitorok jelentik. Ezek az eszközök ugyanis a legnagyobb energiájú kék fényt használják, és ezzel a szem felszínére és mélyebb struktúráira is erősebben hatnak. Többek között ezzel magyarázható, hogy aki naponta több mint négy órát ül a gép előtt, azt az üzemorvos miért küldi évente szemészet vizsgálatra. De akit a gép elé „szögeztek", az is tehet a szeme egészségéért.

 

A szokásostól eltérő tüneteket vegyük komolyan, és forduljunk szemorvoshoz. FOTÓ: shutterstock.com

A szokásostól eltérő tüneteket vegyük komolyan, és forduljunk szemorvoshoz. FOTÓ: shutterstock.com

– Használjanak az irodisták jó minőségű műkönnyet, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos panaszok, és óránként legalább pár percre keljenek fel, tornáztassák meg a szemüket, nézzenek távolra is. Már kapni kékfény-szűrős (blue light filteres) szemüvegeket is, amelyek kiszűrik a káros kék fényt – tanácsolta a szemorvos.


50 éves korig elegendő kétévente egy szemnyomásmérés, utána – az olvasószemüveges korba érve – évente ajánlott vizsgálatra járni.


– Ha valaki ebben a korban szemorvosi viziteken kívül, csakis a hipermarketekből szerzi be a szemüvegeit, esetében elmarad a szemészeti vizsgálat, és nem derül ki, ha problémája van – figyelmeztetett Tóth-Molnár Edit, és hozzátette: ha valaki – korától függetlenül – új keletű látáspanaszt észlel, érdemes felkeresnie egy szemorvost, mert egy szimpla szempirosság jelezhet kötőhártya-, de akár reumás panaszokkal összefüggő ínhártyagyulladást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában