Ország-világ

2014.03.04. 14:13

Betiltották a Hamász tevékenységét Egyiptomban

Egy kairói különbíróság rendelte el a palesztin szervezet betiltását és irodáinak bezárását.

MTI

Betiltották a Hamász palesztin iszlamista szervezet mindennemű tevékenységét kedden Egyiptomban.

Az al-Ahrám című egyiptomi napilap szerint egy kairói különbíróság elrendelte a palesztin szervezet betiltását és irodáinak bezárását az észak-afrikai országban.

Több Hamasz vezető azonnal elítélte a döntést mint ami a palesztin ügy ellen irányul. A rendelet "az izraeli megszállókat szolgálja" - közölte Bászem Naím, a Hamász kormány külügyi tanácsadója.

A Hamász az Egyiptomban terrorcsoportnak nyilvánított iszlamista Muzulmán Testvériségből alakult ki, s 2006 óta uralja az országgal határos Gázai övezetet. Amikor a tavaly nyáron tisztségéből elmozdított Mohamed Murszi elnök még hatalmon volt, 2012-ben a Hamász Egyiptomban tartott titkos belső választást, és egyik fő vezetője, Músza Abu Marzúk Kairóban él. Murszi megbuktatása óta jelentősen romlott a kapcsolat Kairó és a Hamász vezetői között.

A keddi rendeletet megelőzően, tavaly decemberben egyiptomi jogászok egy csoportja a Hamász betiltását és terrorszervezetté nyilvánítását indítványozta a bíróságon.

Amióta az egyiptomi hatóságok a Murszit támogató Muzulmán Testvériséget törvényen kívül helyezték, és legfontosabb tisztségviselőit őrizetbe vették, a kormány a Hamász hatalmának aláásásán dolgozik - mondta a Reuters hírügynökségnek egy biztonsági forrás januárban, aki szerint célja megvalósítása érdekében Kairó szorosan együttműködik a csoport elsőszámú riválisával, a palesztin Fatah párttal, és támogatja a Gázai övezeten belül működő ellenzéki aktivistákat.

A jelenlegi kairói kormány tavalyi hatalomra kerülése óta számtalan intézkedést hozott a gázai gazdaság gyengítésére, egyebek mellett azzal, hogy felrobbantotta az Egyiptomból odavezető mintegy 1200 csempészalagút majd mindegyikét, ami fontos adóbevételektől fosztotta meg a Hamászt. A 2006 óta tartó izraeli blokád miatt nagyrészt ezeken a földalatti folyosókon keresztül érkeztek a legnélkülözhetetlenebb árucikkek a földközi-tengerparti enklávéba.

Mohamed Murszi és a Muzulmán Testvériség vezetői ellen jelenleg több per is folyik. A hatóságok egyebek mellett azzal vádolják az iszlamista tisztségviselőket, hogy 2005-ben idegen szélsőséges csoportokkal - köztük a Hamásszal - szövetkezve terrortámadásokat készítettek elő Egyiptomban a központi hatalom gyengítése céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában