Titkos vallomás

2021.02.02. 22:00

Bidenről beszél egy kiszivárgott felvételen a Facebook-vezér

A videón a közösségi platform egy másik vezetője pedig beismeri: jelenleg nem léteznek az oldal életét meghatározó, demokratikus megegyezésen alapuló szabályok.

(FILES) In this file photo taken on February 17, 2020, founder and CEO of Facebook, Mark Zuckerberg, arrives for a meeting with European Commission vice-president in charge for Values and Transparency, in Brussels. - Zuckerberg on January 27, 2021, said the social network will no longer recommend politics-themed groups to users. "We plan to keep civic and political groups out of recommendations for the long term and we plan to expand that policy globally," Zuckerberg said in an earnings call, adding that Facebook would also reduce political content in users' main news feeds as part of a push "to turn down the temperature and discourage divisive conversation." (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kenzo Tribouillard

James OKeefe amerikai konzervatív oknyomozó újságíró és az általa alapított Project Veritas számos leleplező videót tesz közzé. Legutóbbi anyagukban a Facebook munkatársai beszélnek többek között a közösségi oldal életét igazgató szabályokról, illetve inkább azok hiányáról – hívta fel a figyelmet a V4NA hírügynökség.

A videó szerint a Facebook egyik alkalmazottja belsősként segíti a Project Veritas munkáját is, így figyelemmel tudják tartani a közösségi oldalt. A felvételen többek között megszólal Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős vezetője. Ő arról beszél, hogy több vezető, például Angela Merkel német kancellár is, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magáncégeknek túl nagy hatalmuk van.

Nick Clegg hozzátette, hogy e vezetők szerint a szóban forgó vállalatoknak csak úgy szabadna egyes döntéseket meghozniuk, hogy azok egy demokratikus megegyezésen nyugvó szabályrendszeren alapuljanak. A Facebook munkatársa szerint ők egyetértenek ezzel, és ideális esetben nem is ők hoznák meg önkényes alapon ezeket a döntéseket, hanem valóban összeegyeztetnék azokat a demokratikusan meghozott szabályokkal és elvekkel.

Csakhogy jelenleg ezek a demokratikus megegyezésen alapló szabályok nem léteznek

- jelentette ki Nick Clegg. Nekik pedig valós időben kell meghozniuk a szükséges döntéseket.

A Project Veritas videójában megszólalt még Guy Rosen is, aki a Facebook integritásért felelős alelnöke. Ő arról beszélt, hogy a Facebook képes befagyasztani a kommentelést olyan bejegyzéseknél, amelyeket gyűlöletbeszédnek vagy erőszakosnak ítél.

Ezek Guy Rosen elmondása szerint

ezek olyan fejlesztések, amelyeket az utóbbi három-négy évben hajtottak végre, többek között a „választás védelme érdekében”.

A videóban megszólalt még Roy Austin is, aki a Facebook civil jogokkal foglalkozó alelnöke. Ő kijelentette, hogy minden főbb döntést civil jogi szempontból is meg kell vizsgálni.

Zuckerberg örül Bidenéknek

A felvételen beszélt Mark Zuckerberg is. A Facebook alapítója elmondta, hogy Joe Biden elnökként már az első hivatali napján több olyan rendeletet is kiadott, amelyek a Facebook számára sem közömbösek. A techóriás vezérigazgatója arról is beszélt, hogy Biden kezdeményezései fontos és pozitív lépések, és örömmel néz azon lehetőségek elé, ahol a Facebook együtt dolgozhat majd az új kormánnyal.

A Project Veritas korábban leleplező videót tett közzé a Twitterről is. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója akkor Donald Trump letiltásáról beszélt. „Jelenleg egy felhasználófiókra koncentrálunk (@realDonaldTrump). De ez sokkal nagyobb lesz, mint egy fiók, és sokáig fog tartani. (...) Nem hiszem, hogy ennek vége lesz a közeljövőben” – fogalmazott Dorsey.

2018-ban pedig egy rejtett kamerával készült felvételen mondta el a Twitter egyik korábbi fejlesztője, hogy a cég egyik stratégiája az úgynevezett „shadow banning”. „Ez lényegében azt jelenti, hogy letiltasz valakit, de az nem tudja, hogy le van tiltva, mert továbbra is közzétesz bejegyzéseket, de ezeket senki sem látja” – fogalmazott a felvételen Abhinav Vadrevu.

Borítóképünkön Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában