Hallgassa élőben!

Bírálta az iráni elnök a Telegram üzenetküldő szolgáltatás betiltását

Bírálta Haszán Róháni iráni elnök a Telegram internetes üzenetküldő szolgáltatás betiltását, és utalt arra, hogy az erről szóló döntést "a legmagasabb szinten" hozták meg.

Az Instagram képmegosztó oldalon pénteken késő este közzétett bejegyzésében Róháni azt írta: “ez a kormány egyetlen közösségi oldalt sem tiltott be, és a jövőben sem fog”.

A Telegramot becslések szerint Irán 80 milliós lakosságának mintegy fele használta. Az üzenetküldő szolgáltatás kulcsfontosságú szerepet játszott a decemberi-januári kormányellenes tüntetések szervezésében. A hatóságok még januárban ideiglenesen blokkolták a Telegramot azzal a céllal, hogy csillapítsák a demonstrációkat. Április 30-án az iráni igazságügyi hatóság hivatalosan elrendelte, hogy az internetszolgáltatók tiltsák le a hozzáférést a Telegramhoz. A blokkolást ráadásul olyan formában vezették be, hogy azt még virtuális magánhálózatokon keresztül se lehessen megkerülni.

“Ha a rendszer legmagasabb szintjén döntöttek arról, hogy korlátozzák az emberek kommunikációját, akkor az ország valódi tulajdonosainak – vagyis a népnek – erről tudni kell” – írta Róháni Instagram-üzenetében, amelyről az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség is hírt adott. 

Flick a szezon végén távozna a Bayerntől
Hans-Dieter Flick vezetőedző a szezon végén távozna a Bayern München labdarúgócsapatától.
Az UVSE került előnybe a döntőben
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda-bajnokság döntőjében.
Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
A kiigazított felsőoktatási törvény az innovációs tárca szerint minden további próbát kiáll majd, és az egyetemek is meg tudnak felelni az előírásoknak.
Kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát Csehországból
A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok
Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét.
Döntetlent játszottak Pakson
A Paks hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Zalaegerszeggel.