Ország-világ

2009.04.24. 23:05

Bodó Imre az érem mindkét oldalát ismeri

Helybeli a legtöbb falu első embere Csongrád megyében, de akadnak ingázók is. Három polgármestert kérdeztünk arról, milyen érvek szólnak egyik és másik mellett. Bodó Imre az érem mindkét oldalát ismeri.

Szabó Imre

Maroslelén szinte már természetes, hogy nem helybeli vezeti a falut: a legutóbbi választások alkalmával a lakók [namelink name="Martonosi György"]nek szavaztak bizalmat, aki Makóról jár át. Elődje, Szőnyi Erzsébet is ugyanígy igazgatta a községet. A volt makói honatya, Martonosi azt mondja, ma már a polgármesterséghez leginkább szakmai tudásra, nyitottságra és jó diplomáciai érzékre van szükség, ezeknek a tulajdonságoknak pedig nincs közük a lakcímhez. – Nem tagadom, lehetnek előnyei a helyben lakásnak, de semmilyen hátrányát nem éreztem annak, hogy nem a faluban élek, és nem is tervezem, hogy Maroslelére költözzem – jegyezte meg Martonosi. Hozzátette: ha váratlan esemény történik, 10 perc alatt átér autóval, egyébként pedig ha személyesen nem is, de telefonon a hivatali időn kívül is bármikor kereshetik a leleiek – száma közismert a faluban.

Bodó Imre az újszentiváni horgásztó avatásán. Szerinte a falu vezetőjének sikere nem azon múlik, hogy hol lakik. Fotó: Schmidt Andrea

Bodó Imre az újszentiváni horgásztó avatásán. Szerinte a falu vezetőjének sikere nem azon múlik, hogy hol lakik. Fotó: Schmidt Andrea
Apátfalvát viszont nem „gyüttmönt" irányítja: bár [namelink name="Varga Péter"] életében korábban volt egy 6 éves időszak, amíg Szegeden lakott, de itt született, és itt is él. Szerinte a helyben lakásnak nincs hátránya, előnyei viszont annál inkább vannak. Vele bizony előfordul, hogy bekopognak hozzá, megszólítják a postára menet vagy bevásárlás közben, bár megjegyzi, a legtöbben természetesen a hivatalban keresik meg. Szívesen beszélget mindenkivel. Volt már, hogy a játszótéren szólította meg egy szülő: ki kellene javítani a járdát az egyik utcában – természetesen ezt sem bánta. – Szeretek Apátfalván élni, és sosem fordult meg a fejemben, hogy máshová költözzem. Szeged sem hiányzik. Szerintem jó az, ha a polgármester együtt lélegzik azzal a településsel, amelyet vezet, és a legapróbb rezdüléseit is ismeri – vélekedett Varga Péter.

Mindkét polgármester hangsúlyozta: csak az érem egyik oldalát ismerik – van viszont egy kollégájuk a megyében, aki mind a kettőt. A tiszaszigeti [namelink name="Bodó Imre"] ugyanis egészen a múlt év végéig helyi lakosként vezette szülőfaluját, nemrég viszont Újszegedre költözött családjával. Mint most elmondta, ez régi döntés volt, hiszen a Fidesz választókerületi elnöke és parlamenti képviselő is egyben, ezért nem csak az 1800 tiszaszigeti ember gondja-baja tartozik hozzá. Amikor úgy döntött, országgyűlési képviselőnek is jelölteti magát, a falu támogatta, talán ezért sem okozott különösebb megrázkódtatást a költözés senkinek. Bodó Imre úgy véli, az emberek természetesen szeretik, ha a körzeti orvos, a plébános, a tanító vagy a polgármester helyben lakik, de a falu vezetőjének sikere nem ezen múlik.

Fél lábbal itt, fél lábbal ott

Speciális a tömörkényi polgármester, [namelink name="Fekete Gábor"] helyzete. Bár tömörkényi lakos, a szomszédos, 3-4 kilométerre lévő Csanyteleken is van háza, és hol itt, hol ott él, ahová a mezőgazdasági munka épp szólítja. Ez a pár kilométer, azt mondja, nem távolság. Szerinte hasznos, ha a falu embere helyi lakosként a bőrén érzi a problémákat, de akár az adott faluban lakik a polgármester, akár máshol, végül úgyis a választók döntik el, igényt tartanak-e a munkájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában