Ország-világ

2007.10.17. 16:19

Boldog házasság mint sikeres ''projekt''

„Az esküvő egy kapcsolat ünnepe. A házasság nemcsak egy papír, annál mélyebb értelemmel bír" – állítja Vincze Péter és Farkasdi Erzsébet, akik idén ősszel keltek egybe. Megismerkedésüket barátaiknak köszönhetik, akik büszkék arra, hogy ezzel hozzájárultak boldogságukhoz. Úgy emlegetik őket: a sikeres egyes projekt.

A közgazdász és az informatikus, Erzsébet és Péter szeptember 29-én házasodott össze. Azért fontos hangsúlyozni a dátumot, mert egy hónappal együtt járásuk harmadik évfordulója után tartották az esküvőt. S a három évvel ezelőtti eseményeket érdemes feleleveníteni. A fiatalok barátaiknak köszönhetik, hogy megismerhették egymást, akik tudták, hogy Erzsi idegen nyelveket tanít, Péter pedig tanulni szeretne.

Bemutatták hát őket egymásnak. De nemcsak ezért, hanem mert mindkettőjüket ismerve sejtették, illenek egymáshoz. Mióta pedig lakodalmukon is mulathattak, igazán büszkék arra, hogy hozzájárulhattak boldogságukhoz. Arra célozva, hogy elképzelhető, máskor is ilyen sikerrel mutathatnak be egymásnak fiatalokat, úgy emlegetik őket: az egyes projekt. A következő sikeres összeismertetés lehetne a kettes projekt...

Párhuzamos tengerparti nyaralás

Persze nem kell azt gondolnunk, hogy Erzsi és Péter mások véleményére hagyatkozott volna olyan fontos dologban, mint a pártalálás. De azon a bizonyos kerti partin, ahova mindkettőjüket meghívták, hamar rájöttek: szimpatikusak egymásnak. Arról beszélgettek, hogy mindketten Horvátországba készülnek nyaralni, sőt, épp ugyanabban az időpontban, csak más-más társasággal. A sors ráadásul úgy hozta, hogy útvonaluk egyszer egymás mellett haladt el, messziről láthatták is egymást. Ugyan apróságnak tűnik ez a pillanat közös történetük eseménysorában, mégis, mikor erről beszéltek, látszott rajtuk, milyen jó az emléktöredékek felidézése, milyen erős köteléket alkot köztük az ilyen mozzanatok sora. Azokból egyébként sokat fényképen is megörökítettek és a fotókat időrendbe rendezve őrzik, gyarapítják.

Vacsorát főzött a lánykéréshez

S ha már a tengerparti túráik el is kerülték egymást, nem sokkal később barátaik mindkettőjüket meghívták az Alföldre utónyaralásra. Ott kerültek közelebb egymáshoz, s nem sokkal később egy helyi ünnepség apropóján Péter bemutatta családjának a lányt. Angolt is kezdett tőle tanulni, de aztán nyelvórák helyett inkább moziban, élményfürdőben randiztak.
Amikor Erzsi barátnőjének az esküvőjére készültek, a lány ránézett Péterre, aki épp várt rá és tudta: „ez életre szólhat". A férfiban is egyre inkább érlelődött az összetartozás érzése, közös lakásról is beszélni kezdtek és 2006 áprilisában vettek is egyet. Felújítása jelentette kapcsolatuk első komoly erőpróbáját, amikor egymás szokásaihoz kellett idomulniuk. De ez nem is igazán jelentett gondot. Erzsi tervez és szervez, Péter megvalósít, szereti maga megszerelni a dolgokat. Egyszer aztán saját főztjével is meglepte párját, és a vacsora végén egy szál vörös rózsával, hagyományos módon feltette a nagy kérdést. Erzsébet rá egy hétre, szenteste mondott igent.

Sokkal több, mint egy papír

Az a legnagyobb szerelem, ha az ember fel tudja vállalni a másikat, belenéz a szemébe és kimondja: örökre vállallak a jó és rossz tulajdonságaiddal együtt. „A házasság nem csak egy papír. Az esküvő nem csak egy alkalom arra, hogy ha már úgyis együtt vagyunk, akkor mulassunk egyet a rokonokkal, barátokkal. Ha egy pár úgy dönt, hogy eljött az ideje odaállni az oltár és az anyakönyvvezető elé, az egy kapcsolat ünnepe, mély tartalommal bír.

Az a legnagyobb szerelem, ha az ember fel tudja vállalni a másikat, belenéz a szemébe és kimondja: örökre vállallak a jó tulajdonságaiddal, a nyűgjeiddel együtt. Fontos, hogy az ember olyan párt találjon, akivel ezt kölcsönösen átérzik, megteszik, akiért tűzbe menne. Így érdemes összetartozni" – fogalmazták meg a szerelemről alkotott gondolataikat.
– Erzsébet rabul ejtett karakterességével, azzal, hogy tudja, mit szeretne.

Megbízható, áthatja az akaraterő, igényessége külsejére is kiterjed.
Szépsége már az elején megragadott, de igazi ragaszkodás a belső tulajdonságai miatt alakult ki bennem – mondta feleségéről Péter. Erzsi pedig azt idézte fel, hogy miután egyik találkozásukkor a Rómeó és Júlia musical slágerét dúdolgatta, a következő alkalommal Péter kezébe nyomott egy lemezt, amin rajta volt. „Ez a figyelmesség az, ami megfogott és a mások iránti megbecsülése, ami olyan érték, ami nem divatos manapság. Péter az az ember, akire számíthatok, akivel vállvetve végig lehet menni egy életen, aki kiáll mellettem" – szögezte le Erzsi. S mivel Párizsban, Nizzában, Amszterdamban is jártak már, tényleg többféleképp meggyőződtek arról: együtt mindenbe bele mernek vágni, mindent meg tudnak oldani.

Rimányi Zita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában