Borkalandok és szabadegyetem

Javában tart a második Kékfrankos Nyár programsorozat. A szervezők szerint népszerűek a rendezvények, a legsikeresebb a borünnep volt, de a szüreti napokra és az e hétvégi programokra is sok vendéget várnak.

Több mint két hónapja kezdődött meg Sopronban a második Kékfrankos Nyár programsorozata. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a borünnep hatalmas tömegeket vonzott és a Kékfrankosok éjszakájára is számtalan vendég érkezett.
– Tavalyhoz képest mind a programok, mind a helyszínek száma kibővült – mondta el a Kisalföldnek Rigler Zsolt, a Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője. – A 2005-ös Kékfrankos Nyarat jobbára állandó, tehát egész nyáron át tartó programok jellemezték, mint a rendszeres Poncichter Estek, a Buschenschank rendezvényei, vagy épp a Borvidék a világörökségben. Ehhez képest idén az egyszeri eseményeken van a fő hangsúly. Sokan vettek részt a nyitott pincék napján, melyet a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a Nyitott Pincék Szövetségével közösen szerveztünk. Megemlítendők még a kamaraestek, a Kékfrankos Szabadegyetem – melynek során a borral és szőlészettel kapcsolatos képzésben részesülnek az érdeklődők –, illetve a 24 órás kékfrankos bortúra.
Rigler Zsolt a növekvő népszerűséget a sajtóban és az interneten való intenzívebb megjelenéssel magyarázza. – A Kékfrankos Nyár saját honlapot kapott és különböző kiadványokban tettük közzé a programokat. Fő cél az volt, hogy az emberek tudjanak erről az országosan egyedülálló kezdeményezésről. Borutak, túrák, kóstolók léteznek más területen is, de az nem jellemző, hogy egész nyáron át tartó garantált turisztikai programokkal tegyenek ismertté egy borvidéket. Az idei még mindig tanulóévnek számít a rendezvény életében, de a visszajelzések alapján jó úton haladunk – tette hozzá az ügyvezető.

A hétvégi rendezvények

Pénteken 19 órakor a Poncichter Esten a Pfneiszl Pincészet mutatkozik be a Papa Joe’s Étteremben. Szombaton a Borvidék a világörökségben keretében a Vinex Borászat mutatkozik be, a Hotel Sopronban pedig 19 órától Borkalandok Krúdy Gyulával címmel gálavacsorát tartanak. Vasárnap 17 órától Kékfrankos Szabadegyetem a Bio-Sport Hotel Lövérben, az előadás címe A szőlő mint kultúrnövény.