Ország-világ

2007.11.01. 12:10

Börtönbe kerülhetnek a családjukat zaklató férfiak

Egy évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést lehetne kiszabni arra, aki rendszeresen háborgat másokat és két évet akkor, ha erőszakkal fenyegetőzik.

Az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint büntetőjogi kategória - vétség - lesz mások zaklatása, és az eddig csak szabálysértésnek számító, bűncselekménnyel -például erőszakkal- való fenyegetés.

A jogszabálymódosítást az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már több állásfoglalásában kezdeményezte, és az Alkotmánybíróság is számos határozatában kifejtette, hogy a magánszférához való jogot az államnak védenie kell. A javaslatot jövő kedden tárgyalja először az országgyűlés illetékes bizottsága, ezt követően kerülhet napirendre a parlamentben.

A törvényjavaslat szerint ha valaki mást megfélemlítés, vagy a magánéletébe való beavatkozás céljából rendszeresen háborgat, és különösen, ha annak akarata ellenére bármilyen módon kapcsolatba próbál lépni vele, vétséget követ el, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel lenne büntetendő. Ha valaki más embert, vagy miatta a hozzátartozóját erőszak elkövetésével fenyeget, két évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést kaphatna.

Súlyosbító körülménynek számítana, ha volt házastársat, élettársat, vagy gondjaira bízott személyt zaklat valaki: ez esetben a javaslat értelmében közmunkát, pénzbüntetést, vagy két évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. Ha pedig valaki a volt házas- vagy élettársát, illetve gyermekét fenyegeti erőszakos bűncselekmény elkövetésével, már bűntettet követne el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

Jelenleg egyébként csak távoltartást rendelhetnek el a hatóságok egy adott lakástól vagy meghatározott személytől. Ha ezt valaki megszegi, azért harminc napos előzetes letartóztatás és bírság járhat - de a távoltartás betartása szinte ellenőrizhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában