Ország-világ

2011.06.24. 15:56

Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

Budapest – Huszonnégy év után újra kínai miniszterelnök érkezett magyarországi hivatalos látogatásra.

Delmagyar.hu

Ven Csia-paot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren [namelink name="Semjén Zsolt"] miniszterelnök-helyettes, [namelink name="Fellegi Tamás"] nemzeti fejlesztési miniszter és [namelink name="Varga Mihály"], a miniszterelnökség államtitkára fogadta pénteken – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök szóvivője.

[namelink name="Szijjártó Péter"] közleménye szerint a kínai miniszterelnök kétnapos hivatalos programja keretében szombaton megbeszélést folytat [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnökkel, és a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Kelet-közép-európai Gazdasági Fórumon is felszólal.
A kínai kormányfő emellett találkozik a legfőbb közjogi méltóságokkal, és itt-tartózkodása alkalmából több kínai-magyar üzleti megállapodás aláírása is várható.

A kínai kormányfő pénteken délután részt vesz egy magyar–kínai kulturális rendezvényen.

Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő – Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást – szombat délután találkozik [namelink name="Schmitt Pál"] köztársasági elnökkel, [namelink name="Kövér László"] parlamenti elnökkel, és még aznap elutazik.

[namelink name="Ven Csia-pao"] kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában – Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott –, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait e heti európai útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában