Ország-világ

2019.08.06. 17:12

Bűnügyi vizsgálatot indított a volt ukrán államfő ellen az ukrán Állami Nyomozó Iroda

A nyomozóiroda sajtószolgálatának keddi közleménye szerint Porosenkóval szemben hivatalosan jogellenes határátlépés megszervezésének gyanújával indítottak vizsgálatot.

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) nyomozást indított Petro Porosenko ellen annak kiderítésére, hogy a volt ukrán államfő tavalyi Maldív-szigeteki nyaralása során a vele utazó személyekkel együtt nem követett-e el illegális határátlépést.


A nyomozóiroda sajtószolgálatának keddi közleménye szerint Porosenkóval szemben hivatalosan jogellenes határátlépés megszervezésének gyanújával indítottak vizsgálatot. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a DBR nyomozói egyebek között azt vizsgálják, hogy a volt elnök használt-e hamis iratokat az utazásához. Vizsgálják továbbá a hivatalos vám- és határőrizeti szervek illetékeseinek a felelősségét is.

    

2008. január 1-8. között töltötte a karácsonyi szabadságát Porosenko inkognitóban a Maldív-szigeteken. Egy magángépen repült oda, amelynek vele együtt hét utasa volt. Újságírók akkoriban nem zárták ki, hogy nem az ő nevére kiállított úti okmányokkal utazott, de Porosenko azt állította, hogy saját útlevelét használta az utazáskor, és családjának tagjaival töltötte a vakációt a trópusi szigeteken.

Újságírók kiderítették viszont, hogy a hotelben, ahol lakott, álnéven - Mr. Petro Incognito néven - szállt meg, ami egyébként nem kirívó eset a hozzá hasonló magas rangú vendégek esetében.


A sajtóban megjelent számítások szerint Porosenko nyaralása legalább 500 ezer dollárba került. Az elnöki hivatal akkor azt állította, hogy ennél kevesebbe, de pontos összeget nem közöltek. Az inkognitóban eltöltött elnöki luxusnyaralás tavaly hosszú ideig közbeszédtéma volt Ukrajnában.

    

Minden bizonnyal a Maldív-szigeteki nyaralás ügyében is Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese tett feljelentést Porosenko ellen. Erre utal az, hogy Portnov előző nap a Telegram nevű hírküldő csatornán azt írta, hogy a DBR bűnvádi eljárást indít Porosenko ellen az ő feljelentése nyomán.

    

Portnov májusban tért vissza Ukrajnába, és azóta nagyjából tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Feljelentést tett például a tavaly novemberi ukrán-orosz tengeri incidens ügyében, amelynek során 24 ukrán haditengerész esett orosz fogságba, és egy másik, a nyár elején kirobbant botrány ügyében is, amely komoly társadalmi felháborodást váltott ki a július 21-i parlamenti választás előtt: nyilvánosságra került, hogy 2014 és 2019 márciusa között áron felül vásároltak az ukrán hadseregnek 20 ezer rossz minőségű golyóálló mellényt, amelyet kisebb kaliberű lövedékek és repeszek is átütöttek a laboratóriumi teszteken, valamint lakhatásra alkalmatlan sátrakat.

    

A DBR július 25-én tanúként hallgatta ki Porosenkót egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási gyanú miatt. A volt elnök az Ukrajinszka Pravda hírportálnak a napokban adott interjújában ismételten azt állította, hogy ellene nem folytat semmilyen eljárást az Állami Nyomozó Iroda. Közben a nyomozószervet rendre azzal vádolja, hogy összejátszik Portnovval ellene.

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában