Ország-világ

2017.08.31. 14:48

Ciki, de félünk az idegen nyelvektől

Nincs időm, se kedvem, nekem ez már nem megy - ezek a fő kifogások, amiért nem tanulunk felnőtt fejjel nyelveket. A számok azt mutatják, nyelvi barikádot húzunk magunk köré, elzárjuk magunkat egy-egy külföldi nyaralástól, külhoni szerettünk meglátogatásától vagy egy jobb állástól.

Kiss Tímea

A magyarok ezért nem beszélnek nyelveket


1. Pénz kérdése. Bár drága mulatság a nyelvóra, hasznos befektetés, ha egy jobb állás, magasabb fizetés vagy a külföldi boldogulás a tét.

 2. Túl jó a szinkron. A körülöttünk lévő országokban számos filmet csak feliratosan, szinkron nélkül tekinthetnek meg a nézők. Magyarországon nem tudunk közelebb kerülni a nyelvekhez, egy jó élménnyel kevesebb kötődik hozzájuk.

3. Ebben a korban már minek? – kérdezi sok idős(ebb) honfitársunk, bele sem gondolva abba, hogy nemcsak az álláskeresés miatt, egy új világ megismeréséért is érdemes nyelveket tanulni.

3+1. Tanuljon meg magyarul a turista! Ha már mi nem, akkor majd ők. Ezt nem kell magyarázni.

– Utáltam a tanáromat, és rettegtem tőle. Azért szereztem meg az angol nyelvvizsgámat a kétezres évek elején, még 16 évesen, hogy szabaduljak tőle, és ne kelljen az órájára járnom – kezdte Maja, akinek a története még szomorúbb fordulatot vett.

Szégyen a hallgatás

– Annyira megundorodtam az idegen nyelvektől, és olyan könnyen elhittem magamról, hogy nekem ez nem megy, hogy az olasz tanulmányaimat sem folytattam. Ez több mint egy évtizede volt, ennyi kihagyás után most újra kell kezdenem mindent. Alig használtam azóta az angolt, pedig ma már elvárás, hogy legalább egy idegen nyelven társalgási szinten megszólaljak, és őszintén, rettentő ciki a baráti körömben, meg egyáltalán, utazások alkalmával is, hogy alig tudok kommunikálni. Vért izzadva írom a leckém újabban, munka előtt reggel ötkor vagy este tízkor kókadok az angol olvasmányaim fölött. Dühítő, elkeserítő és szörnyen fárasztó ez a helyzet, de akkor is csinálom. A tanárom megérti, mit éltem át, és mindenben segít. Szerencsére motivál, hogy érzem, napról napra fejlődök – magyarázta.


Megfelelő felkészülés után fiatal olvasónk 2018-tól ingyen nyelvvizsgázhat. A 35 évnél nem idősebbek az első sikeres nyelvvizsgájuk díját visszakapják – olvashattuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. E szerint az írásbelit és a szóbelit továbbra is a vizsgázónak kell majd kifizetnie, a sikeres vizsgát követően lehet majd visszaigényelni a vizsgadíjat. Nemcsak diákok, egyetemi hallgatók és főiskolások kapják vissza a nyelvvizsga díját, hanem bárki, aki 35 évnél nem idősebb.

Sajnos csak németül beszélek pár szót, de munka után a másodállásommal is foglalkoznom kell, nem tudok visszaülni az iskolapadba. Nem tudom, mi lesz így velem – olvasónk, Ottó.

Magyarország lemaradt

Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, míg az uniós átlag 66 százalék, azaz az EU-polgárok kétharmada beszél még egy nyelvet az anyanyelvén kívül. Az Eurostat felmérése mutatott rá a szégyenteljes állapotokra, amelyek szerint Magyarország nemcsak lemarad, de Bulgáriával együtt valósággal leszakad a listáról. Még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány.


Maja még szerencsés, alacsony fizetéséből is ki tudja gazdálkodni az – akár ingyenes nyelvvizsgához szükséges – heti két angolórája árát. Középkorú olvasónk, Ottó viszont szívszorítóbb történetet mesélt. – Lehet, hogy néhány éven belül el kell hagynom az országot, itt nem tudok előrébb lépni a fizetésemből, még kölcsönnel sem tudok lakást venni a magas ingatlanárak miatt. Sajnos csak németül beszélek pár szót, de munka után a másodállásommal is foglalkoznom kell, nem tudok visszaülni az iskolapadba. Nem tudom, mi lesz így velem – magyarázta.

Támogatott nyelvvizsga. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a nyelvvizsga kifizetését az Új Nemzedék Központnál lehet kérni 2018. január 1-jét követően. Számos nyelvből lehet választani, a lényeg, hogy a nyelvvizsgának 2018. január 1-jét követően kell megtörténnie.

Mindenki képes tanulni

Pedig ma már a legtöbb munkahelyen illik érteni azt a mondatot, hogy „A brandekről volt szó a meetingen", és még egy szórakozóhelyen is „welcome drink" és nem „üdvözlő ital" fogad... Persze, konyhaangollal is meg tudjuk különböztetni az éttermet a ruhaüzlettől vagy a női mosdót a férfitól, de ettől még biztosan nem tehetjük meg, hogy válogassunk mondjuk az állások közt a munkaerőpiacon. Vagy mi történik, ha egyedül kell meglátogatnunk külföldön élő szerettünket?

 Több idős olvasónk jelezte, hogy néhány oroszórához kötődő emléke van csupán, így ha idegen országba megy nyaralni, a gyerekekre, unokákra van utalva – próbálnak nem elkavarodni. Számukra is komoly érv lehet a nyelvtanulás mellett, még ez az esetleg „nemszeretem" tevékenység is megóvja szellemi frissességünket.


A tanulásmódszertan.hu internetes oldal szerint negyvenes éveink környékén már kész emberként tekintünk magunkra, később egyenesen macerának tekintjük a nyelvtanulást. De megnyugtatnak: a korral előrehaladva a tanulás képességét nem veszítjük el, csupán fel kell idéznünk azt.

 

Lomb Kató tippjei


A 2003-ban elhunyt Lomb Kató tolmács, fordító, a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Több tanácsot is hátrahagyott a nyelveket tanulóknak.

1. Mindennap foglalkozz a tanult nyelvvel. Ha kevés az időd, legalább egy tízperces monológot mondj el magadban.

2. Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést stb.

3. Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben.

4. A füzeted, könyved margójára írj ki olyan egységes szóelemeket, amiket egy az egyben fel tudsz használni a beszéded közben.

5. Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok), vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok stb.)

6. Csak olyan kifejezéseket tanulj meg, amiket tanár átnézett, vagy biztos helyről származnak, nehogy valamit hibásan memorizálj.

7. Az idiómákat mindig E/1. személyben tanuld meg (pl. Csak vicceltem).

8. Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni stb.

9. Ne félj megszólalni!

10. Hidd el magadról, hogy nyelvi zseni vagy! Ha a tények mást mutatnak, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre stb., de magadban mindig is higgyél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában