kérdéses az összeg is

2020.05.27. 06:39

Csak választási ígéret lehetett a budapesti rezsitámogatás

Nagyban eltér a kampányában ígértektől a főpolgármester előterjesztése.

Karácsony Gergely visszavezetné a Demszky-féle rezsitámogatást, és újra bevonná a korábban elutasított Hálózat Alapítványt a támogatások szétosztásába – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester előterjesztése szerint a megígért támogatás

a várakozásokkal ellentétben automatikusan nem jár majd minden nyugdíjasnak és rászorulónak,

igénylés útján lehet hozzájutni. A támogatást havonta a számlán írják majd jóvá, ez évben szeptembertől négyszer kétezer, azaz húszezer forint helyett nyolcezer forintot.

A költségvetésben a rezsitámogatásra elkülönített kétszázmillió forintos keretösszeget a Győri Péter által vezetett Hálózat Alapítvány részére kívánja átadni Karácsony Gergely egy támogatási szerződésen belül. Eredeti tervként, még a kampányban az szerepelt, hogy fűtési szezononként 20 ezer forintos támogatást nyújtanak a távhőt használó nyugdíjasoknak és a rászoruló családoknak. Aztán a fővárosi költségvetésben is úgy szerepelt, hogy húszezer háztartást segítenének a pénzből, ám a Fidesz–KDNP-frakció a költségvetési tárgyaláson elmondta,

ezt matematikailag lehetetlen kivitelezni, mert akkor csak tízezer forint jutna egy háztartásra.

Az új előterjesztésben már az áll: „A jelenleg védendő fogyasztók létszáma a jogosultak becsült számához viszonyított igénybevétel nagyon alacsony szintje miatt nem teszi lehetővé a támogatást igénybe vevő háztartások számának a megbecslését.”

Az idén adandó támogatások számát még nem ismerik, ennek ellenére az idei költségvetésből kétszázmillió forintot átadnának a Hálózat Alapítványnak, amennyiben megszavazza a közgyűlés.

Az előterjesztésben megjegyzik: a Hálózat Alapítvány a fővárosi önkormányzat által 2004–2009. években rendelkezésre bocsátott téli lakásrezsi-támogatás a szociálisan rászoruló családokhoz történő eljuttatását is koordinálta, a jelen rendeletmódosítással ismételten bevezetésre kerülő lakásrezsi-támogatás a korábban már működő támogatási rendszer ismételt bevezetését jelenti. Tehát a korábbi főpolgármester, az SZDSZ-es Demszky Gábor által bevezetett gyakorlatot vezetné vissza Karácsony.

A Hálózat Alapítvány kuratóriumának elnöke nem más, mint a Menhely Alapítvány létrehozója, a volt SZDSZ-es Győri Péter. A hajléktalanszállókat is üzemeltető Győri Péter alapítványával Tarlós István volt főpolgármester – megválasztása után – azonnal megszüntette az együttműködést.

A támogatás nem jár automatikusan és mindenkinek. Ez ellentmond a korábban ígérteknek, ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjában az szerepelt, hogy a fűtési szezonban legalább húszezer forint fűtési támogatásban részesülnek a nyugdíjasok és a rászoruló családok. Az új terv szerint a támogatás folyósítása a havi számlákban történő jóváírással történne, kétezer forintonként.

A juttatást szeptembertől adná a főváros, azaz idén csak nyolcezer forintos kompenzációra számíthatnak az igénylők.

A fel nem használt pénz pedig a Hálózat Alapítvány számláján pihenne és feltehetően kamatozna.

A támogatást az is kaotikussá teszi,

a havi kétezer forintos támogatás évente 24 ezer forintra rúgna, amely jóval kilóg a meghatározott keretösszegből, de ha a fűtésszezon nyolc hónapját vesszük alapul, akkor csak 16 ezer forint lenne a támogatás.

A Magyar Nemzet ezzel megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy segítsenek értelmezni a havi kétezer forintos konstrukciót, annyit válaszoltak, hogy a támogatás tizenkét hónapra jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában