Ország-világ

2010.10.26. 22:54

Csehország kubai ellenzékit fogadott be

Csehország - Kubai politikai ellenzékit fogadott be családjával együtt Csehország.

Rolando Jiménez Posada, felesége és három gyermeke kedden érkezett meg a prágai Ruzyne repülőtérre, ahol Radek John cseh belügyminiszter fogadta. A miniszter nyilatkozata szerint mind az öten politikai menedéket és letelepedési engedélyt kapnak Csehországban.

Posada és családja a múlt hét végén érkezett Spanyolországba, s onnan repültek Prágába. Csehország ezzel az Európai Unió második tagállama, amely nemrégiben szabadon engedett kubai politikai foglyokat fogadott be.

A cseh belügyminisztérium közlése szerint a cseh állam szállást és cseh nyelvleckéket biztosít a családnak, míg a gyerekeknek lehetővé teszik az iskolalátogatást. Biztosítják az egészségügyi ellátást is, valamint szükség esetén a tolmácsot, esetleg a pszichológusi segítséget.

A jogász Posadát 2003-ban vették őrizetbe és zárták börtönbe egy nagyszabású, az ellenzék ellen indított akció során, amikor összesen 75 személyt tartóztattak le a kubai kommunista hatóságok. A későbbi bírósági eljárások során néhányan több mint 20 éves börtönbüntetést is kaptak. Mindnyájukat a kubai politikai rendszer elleni felforgató tevékenységgel vádolták.

Posada idén került szabadlábra, miután a katolikus egyház megegyezett az állammal 52 politikai fogoly szabadon bocsátásáról.

Csehországon kívül az uniós tagállamok közül Spanyolország fogadott be már kubai ellenzékieket. Ezen kívül Chile és az Egyesült Államok is menedéket adott a szigetországból távozó kubaiaknak.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter korábban közölte, hogy Csehország érdeklődés esetén összesen tíz kubainak kész menedéket és letelepedési engedélyt adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában