Ország-világ

2019.04.30. 08:59

Csütörtök délutánig regisztrálhatnak a határon túliak az EP-választásra

Május 2-án 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok.

MTI

Az idei EP-választás újdonsága, hogy regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők levélben adhatják le voksukat.


Azoknak a határon túli választópolgároknak, akik már korábban, az országgyűlési választások előtt regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. Aki azonban még nem regisztrált, május 2-án 16 óráig teheti meg a www.valasztas.hu honlapon vagy postai úton. 


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint jelenleg 116 743 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. 


Az NVI a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagot, amely tartalmazza a szavazólapot is. 


A szavazási levélcsomagot az NVI csak azoknak juttatja el, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük, így nem szavazhatnak levélben a romániai és szlovákiai magyarok. 


A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten is május 11-étől. Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI. 


A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a már szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 11-étől levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie az NVI-hez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában