Csütörtökön lesz az euróövezeti vezetők válságtanácskozása

Az euróövezeti tagállamok vezetői jövő hét csütörtökön délben tartanak válságtanácskozást a görögországi helyzetről - közölte Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken.

A megbeszélés témája az euróövezet egészének pénzügyi stabilitása, illetve a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítség lesz. Euróövezeti források szerint a találkozó célja az újabb görögországi mentőcsomag alapvetéseinek meghatározása lesz. Ezek között várhatóan szerepelnek majd a magánbefektetői részvételre vonatkozó kitételek is. “A kérdés most inkább már az, hogy miként, semmint, hogy lesz-e egyáltalán magánbefektetői részvétel” – vélekedett a Dow Jones üzleti hírügynökségnek nyilatkozó euróövezeti forrás.

Az Európai Központi Bank azonban továbbra is határozottan ellenzi az ilyen jellegű terveket, ugyanis attól tart, hogy az szélesebb körű pénzügyi nehézségeket okozna.

A mentőcsomag elsődleges célja, hogy biztosítsa azt a több mint 100 milliárd eurós hiányt, ami az elkövetkező években várhatóan keletkezik még a görög államháztartásban. Egyes források szerint a csomag véglegesítése akár szeptemberig elhúzódhat.