Ország-világ

2008.11.03. 13:24

DAC-Slovan: Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák válasz

Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák hivatalos válasz a szlovákiai Dunajska Stredán (Dunaszerdahelyen), szombaton történtek kapcsán - számolt be hétfőn újságírók előtt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók egy olyan területen követtek el a rendőri beavatkozásra indokot adó cselekményt, amit más nézők nem láthattak. A magyar kormány most azokat a felvételeket kérte, amelyeket a szlovák rendőrök a beavatkozást indokoló eseményről készítettek.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a szlovák válasz sem a kormány, sem a magyar közvélemény kételyeit nem oszlatta el. Ezért kiegészítő tájékoztatást kértek. Azokat a felvételeket, amiken a rendőri beavatkozást indokoló események látszanak. A kérést Bencze József országos rendőrfőkapitány küldte el szlovák kollégájának, de hétfőn, megerősítésként Draskovics Tibor is levélben fordul a szlovák minisztertársához. Magyar és szlovák közös érdek, hogy pontosan értsük a történteket, hogy indokolt és arányos volt-e a szlovák beavatkozás. Jelenleg ugyanis olyan értelmezéseknek van tere, amik nem szolgálják a két ország kapcsolatainak építését - mondta Draskovics Tibor.

Amíg nincs teljes körűen tisztázva, hogy mi történt, az események csak a két ország szélsőségeseinek malmára hajtják a vizet - tette hozzá. A kormány tehát tájékoztatást kér a szlovák hatóságoktól, és ha nem igazolódik, hogy a szlovák rendőrök jogszerűen és arányosan jártak el, akkor arra kérik a szlovák kormányt, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket azok ellen, akik hibáztak - mondta a miniszter. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy 2006 után itthon is ez történt, mert a törvényeket mindenkinek be kell tartani, különösen a rendőröknek. A mérkőzés helyszínén lévő magyar rendőri összekötőkről szólva a rendészeti tárcavezető elmondta, hogy a szurkolókhoz hasonlóan ők sem láttak semmi olyat, ami indokolta volna a szlovák rendőrök tetteit. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesznek nincs igaza, mikor késlekedéssel vádolja a kormányt, hiszen a megfelelő információk birtokában azonnal lépéseket tettek, először az illetékes hatóságok szintjén.

A pozsonyi magyar nagykövet a sérülteket látogatta meg a kórházban, illetve megbizonyosodott arról, hogy a szlovák hatóságok minden őrizetbe vett magyar állampolgárt elengedtek. A rendőrség is felvette a kapcsolatot a szlovákokkal. Találgatni azonban nem érdemes, először minden ténynek birtokában kell lenni, de ha ez nem sikerül, politikai szinten kell biztosítékokat kérni - mondta Draskovics Tibor. A kormány álláspontja másrészt, hogy itthon sem lehet olyat csinálni, ami más nemzeteket, országokat sért - utalt a miniszter a szlovák zászló elégetésére. Ez vasárnap, a budapesti szlovák nagykövetség előtt történt, a dunaszerdahelyi események kapcsán kialakult spontán tüntetésen. Ha a magyar zászlóval tennének ilyet mások, azt "mi is rosszul viselnénk" - mondta. a rendőrség ezért is indított eljárást a zászlóégetés ügyében. A szlovák rendőrség hivatalos válaszát egyébként teljes egészében közzétette a magyar rendőrség a www.police.hu internetes oldalán.

Gyurcsány: Szlovákia adjon magyarázatot!

Gyurcsány Ferenc szerint nem világos, hogy mi volt a bűne a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésre kilátogató magyar szurkolóknak, ezért az aránytalan rendőri intézkedés okait ki kell vizsgálnia Szlovákiának és magyarázatot kell adnia. A miniszterelnök erről hétfőn beszélt a parlamentben napirend előtt.

A kormányfő szerint kérdés, hogy a magyar drukkereknek az volt-e a bűnük, hogy provokálták a rendőröket, vagy pusztán annyi, hogy magyarok és meg merték mutatni nemzeti identitásukat.

A kormányfő ugyanakkor elítélte azokat is, akik a mérkőzést követően Magyarországon szlovák zászlót égettek. Gyurcsány szerint ez nincsen rendben, a Szlovákiában történtekre nem ez a válasz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

A magyar rendőrség tudomása szerint 31 embert állítottak elő Dunaszerdahelyen a mérkőzésen történtek kapcsán, közülük 13 magyar állampolgár. A rendőri beavatkozáskor 11 ember sérült meg, közülük 5-en magyar állampolgárok.

Nyomoznak a szlovák zászló felgyújtása miatt

Nyomozást rendelt el hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt azok ellen, akik még szombaton egy szlovák zászlót égettek el Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt. A nyomozás egyelőre ismeretleneket ellen indult - tájékoztatott közleményében a BRFK Kommunikációs Osztálya.

A zászlót ismeretlenek azok után gyújtották fel, hogy szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában