Hallgassa élőben!

DAC-Slovan: Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák válasz

Nem oszlatta el a kételyeket a szlovák hivatalos válasz a szlovákiai Dunajska Stredán (Dunaszerdahelyen), szombaton történtek kapcsán - számolt be hétfőn újságírók előtt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók egy olyan területen követtek el a rendőri beavatkozásra indokot adó cselekményt, amit más nézők nem láthattak. A magyar kormány most azokat a felvételeket kérte, amelyeket a szlovák rendőrök a beavatkozást indokoló eseményről készítettek.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a szlovák válasz sem a kormány, sem a magyar közvélemény kételyeit nem oszlatta el. Ezért kiegészítő tájékoztatást kértek. Azokat a felvételeket, amiken a rendőri beavatkozást indokoló események látszanak. A kérést Bencze József országos rendőrfőkapitány küldte el szlovák kollégájának, de hétfőn, megerősítésként Draskovics Tibor is levélben fordul a szlovák minisztertársához. Magyar és szlovák közös érdek, hogy pontosan értsük a történteket, hogy indokolt és arányos volt-e a szlovák beavatkozás. Jelenleg ugyanis olyan értelmezéseknek van tere, amik nem szolgálják a két ország kapcsolatainak építését – mondta Draskovics Tibor.

Amíg nincs teljes körűen tisztázva, hogy mi történt, az események csak a két ország szélsőségeseinek malmára hajtják a vizet – tette hozzá. A kormány tehát tájékoztatást kér a szlovák hatóságoktól, és ha nem igazolódik, hogy a szlovák rendőrök jogszerűen és arányosan jártak el, akkor arra kérik a szlovák kormányt, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket azok ellen, akik hibáztak – mondta a miniszter. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy 2006 után itthon is ez történt, mert a törvényeket mindenkinek be kell tartani, különösen a rendőröknek. A mérkőzés helyszínén lévő magyar rendőri összekötőkről szólva a rendészeti tárcavezető elmondta, hogy a szurkolókhoz hasonlóan ők sem láttak semmi olyat, ami indokolta volna a szlovák rendőrök tetteit. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesznek nincs igaza, mikor késlekedéssel vádolja a kormányt, hiszen a megfelelő információk birtokában azonnal lépéseket tettek, először az illetékes hatóságok szintjén.

A pozsonyi magyar nagykövet a sérülteket látogatta meg a kórházban, illetve megbizonyosodott arról, hogy a szlovák hatóságok minden őrizetbe vett magyar állampolgárt elengedtek. A rendőrség is felvette a kapcsolatot a szlovákokkal. Találgatni azonban nem érdemes, először minden ténynek birtokában kell lenni, de ha ez nem sikerül, politikai szinten kell biztosítékokat kérni – mondta Draskovics Tibor. A kormány álláspontja másrészt, hogy itthon sem lehet olyat csinálni, ami más nemzeteket, országokat sért – utalt a miniszter a szlovák zászló elégetésére. Ez vasárnap, a budapesti szlovák nagykövetség előtt történt, a dunaszerdahelyi események kapcsán kialakult spontán tüntetésen. Ha a magyar zászlóval tennének ilyet mások, azt “mi is rosszul viselnénk” – mondta. a rendőrség ezért is indított eljárást a zászlóégetés ügyében. A szlovák rendőrség hivatalos válaszát egyébként teljes egészében közzétette a magyar rendőrség a www.police.hu internetes oldalán.

Gyurcsány: Szlovákia adjon magyarázatot!

Gyurcsány Ferenc szerint nem világos, hogy mi volt a bűne a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésre kilátogató magyar szurkolóknak, ezért az aránytalan rendőri intézkedés okait ki kell vizsgálnia Szlovákiának és magyarázatot kell adnia. A miniszterelnök erről hétfőn beszélt a parlamentben napirend előtt.

A kormányfő szerint kérdés, hogy a magyar drukkereknek az volt-e a bűnük, hogy provokálták a rendőröket, vagy pusztán annyi, hogy magyarok és meg merték mutatni nemzeti identitásukat.

A kormányfő ugyanakkor elítélte azokat is, akik a mérkőzést követően Magyarországon szlovák zászlót égettek. Gyurcsány szerint ez nincsen rendben, a Szlovákiában történtekre nem ez a válasz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

A magyar rendőrség tudomása szerint 31 embert állítottak elő Dunaszerdahelyen a mérkőzésen történtek kapcsán, közülük 13 magyar állampolgár. A rendőri beavatkozáskor 11 ember sérült meg, közülük 5-en magyar állampolgárok.

Nyomoznak a szlovák zászló felgyújtása miatt

Nyomozást rendelt el hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt azok ellen, akik még szombaton egy szlovák zászlót égettek el Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt. A nyomozás egyelőre ismeretleneket ellen indult – tájékoztatott közleményében a BRFK Kommunikációs Osztálya.

A zászlót ismeretlenek azok után gyújtották fel, hogy szombaton, Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Négy napja érte baleset a nénit, azóta várta a segítséget – megszólaltak a megmentői
Két idős ember életét mentette meg egy pécsi járőrpáros. Böröcz Tamás és Boros Tamás egy füstölő lakásból kimentett nő után egy napok óta eltűnt asszonyt talált meg.
Dél-Afrika újra szigorít, mert ismét gyorsan terjed a járvány
A napi új fertőzések csaknem megkétszereződtek.
Csillagászattól irodalomig sikeresek a bethlenesek
Reál és humán tantárgyakhoz köthető versenyeken egyaránt kiemelkedően szerepeltek a vásárhelyi Bethlen-gimnázium tanulói a most zárult rendhagyó tanévben. 
Mobil ügyintézés a kistelepüléseken
Kihirdették a Tanítsunk Magyarországért novellapályázat nyerteseit
A fődíjat, egy laptopot, Orsós Bálint magyarszéki diák vehette át Ha én szuperhős lennék című írásáért.
Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő Kaliforniában
Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő a súlyos kaliforniai szárazság miatt kiszáradó tavak egyikéből – írta a BBC hírportálja.