Illegális bevándorlás

2021.01.22. 14:12

Dán miniszterelnök: a zéró menedékkérő a cél

A mindössze 5,8 millió lakosú Dánia nem csinál titkot abból, hogy nem látja szívesen a migránsokat.

Dánia célja az, hogy senki se kérjen menedéket az országban – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök a koppenhágai parlamentben pénteken.

„Nem ígérhetjük meg, hogy egyetlen menedékkérő sem érkezik országunkba, de kitűzhetjük célul egy új menedékjogi rendszer kialakítását” – idézte a szociáldemokrata kormányfőt honlapján a Nord News skandináv hírportál.

Dániában a szigorú bevándorlási politika és a koronavírus-járvány nyomán mindössze 1547 menedékkérőt regisztráltak tavaly. 1998 óta ez volt a legalacsonyabb szám. 2015-ben, a menekültválság csúcspontján több mint tízszer ennyi menedékkérelem érkezett be a dán hatóságokhoz, szám szerint 21 316.

A mindössze 5,8 millió lakosú Dánia nem csinál titkot abból, hogy nem látja szívesen a migránsokat – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

„Biztosítanunk kell, hogy kevesen vegyék célba országunkat, különben megszűnik az amúgy is kihívásokkal szembesülő társadalmi kohézió” – jegyezte meg a kormányfő.

A dán miniszterelnök szerint elődei súlyos hibákat követtek el, amikor túl kevés követelményt támasztottak a menedékkérőkkel szemben a dán értékek átvétele és az önfenntartás képessége terén.

Frederiksen 2017-ben az ellenzék vezetőjeként ismertetett egy tervezetet, amely visszaküldené a nem nyugati bevándorlókat az afrikai fogadóközpontokba.

Koppenhága szeptemberben kinevezett egy migrációs nagykövetet, akinek az a célja, hogy felgyorsítsa az Európai Unión kívüli elosztótáborok létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában