Ország-világ

2017.09.21. 16:37

Dinoszauruszokat ehetett az ördögvarangy

Az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozók állkapcsának erejével.

Dinoszauruszok gyilkosa lehetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo Ampinga) - állapította meg egy csütörtökön megjelent tanulmány.

A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét: 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos erőt fejt ki.

"A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga" - mondta Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa.

A szarvasbéka más békákra, kígyókra, rágcsálókra is vadászik, erős állkapcsával ragadja meg és gyűri le áldozatát.

Jones az adatokat a kihalt Belzebub békája méreteihez igazította, így az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozók - tigrisek, farkasok - állkapcsának erejével.

"Ezzel az erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére" - jelentette ki Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Az ördögbéka, pokolbéka vagy ördögvarangy néven is ismert Belzebub békája 41 centiméter hosszú lehetett, több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában