Ország-világ

2011.06.06. 23:34

Diplomáciai nyilatkozatháború a Golán-fennsík miatt

Szíria - Az USA és Izrael is Szíriát tartja felelősnek a vasárnapi incidensek miatt, amelyek a Golán-fennsíkon történtek.

"Egyértelműen Szíria áll" a Golán-fennsík határövezetében az izraeli erők és a palesztin tüntetők között történt halálos összecsapások mögött - jelentette ki hétfőn Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Mark Toner hangsúlyozta, hogy Izraelnek, mint minden szuverén államnak, joga van az önvédelemhez. "Egyértelmű a szíriai törekvés, hogy effajta tiltakozásokat ösztönözzön", s ezzel elterelje a figyelmet a saját belső problémáiról - mondta Toner.

Izrael szintén a szíriai hatalom kezét látja a vasárnapi goláni incidensben: Matan Vilnai polgári védelmi miniszter azzal vádolta meg hétfőn Damaszkuszt, hogy megrendezte a palesztinpárti tüntetők rohamát a határkerítés ellen, kiprovokálandó az izraeli határőrök lövéseit. A legfrissebb szíriai tájékoztatás szerint 23-an haltak meg - köztük egy nő és egy gyerek -, valamint 350-en megsebesültek az izraeli határőrök lövéseitől. A tüntetők az 1967-es háború 44. évfordulója alkalmából vonultak a kerítéshez az Izraeli által megszállt Golán-fennsíkon, és többen megpróbáltak átmászni rajta. A szögesdrót mögött elaknásított területsáv van.

Izrael szerint a szíriai vezetés ilyen akciókkal próbálja meg elterelni a világ figyelmét arról, hogy vérbe fojtja a belpolitikai tüntetéseket, amelyeknek résztvevői először még csak reformokat követeltek, de később már Bassár el-Aszad elnök távozását. A csaknem három hónapja tartó megtorló akcióknak már több mint 1100 halálos áldozata van.

"A damaszkuszi kormány egyértelmű utasításai és jóváhagyása nélkül a szíriai oldalról lehetetlen eljutni a szíriai-izraeli határig. Aszadnak legfontosabb érdeke, hogy ilyen tüntetésekkel elterelje magáról a figyelmet. Egyszerűen kihasználja (a palesztinokat)" - jelentette ki Vilnai az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az incidens kapcsán úgy vélte: mindez arra mutat, hogy Izrael létezése áll a közel-keleti konfliktus középpontjában. A tüntetők nem érdekeltek abban, hogy békében létezzen egy állam Izrael mentén - mondta újságíróknak. Netanjahu ezután pártja, a Likud parlamenti frakciója előtt kifejtette: Szíria nem tett meg minden tőle telhetőt, hogy megakadályozza ezt a provokációt, és végül is hagyta a tüntetőket eljutni a határig.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt a véleményét fejtette ki, hogy Aszad szíriai elnök sorsa megpecsételődött. "El fog bukni. Még ha hat hónapra fenn is tudja tartani rendszerét, nagyon meggyengül" - fűzte hozzá Barak. Egy izraeli katonai szóvivő vasárnap közölte, hogy a katonák - akik a "hatnapos háború" évfordulóján magas fokú készültségben vannak a szíriai és a libanoni határ mentén - előbb figyelmeztető lövésekkel próbálták meg elriasztani a határsértésre készülőket, majd amikor ez hatástalannak bizonyult, a behatolók lábára célozva tüzet nyitottak.

Szíriai részről nem adtak magyarázatot arra: miért engedték meg a tiltakozóknak, hogy megrohamozzák a kerítést. Az állami média szerint egy közeli menekülttábor palesztin fiataljai rögtönözték az akciót. Buszok szállították a helyszínre a néhány tucat fiatalt, de létszámuk a nap folyamán egyre terebélyesedett, és estére már elérte az ezer főt.

Hasonló incidens történt a Golánon május 15-én, amikor palesztin tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogy Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Akkor több tucatnyi, Szíriában élő palesztin vonult a kerítéshez, letarolták azt egy szakaszon, és átmentek az izraeli ellenőrzés alatt álló területre. Az izraeli katonák akkor lelőttek két tüntetőt, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában