Ország-világ

2019.06.01. 15:38

Dunai hajóbaleset: azonosították a hét dél-koreai áldozatot

Gyűjtést hirdet a Magyarországi Református Egyház a szerdai dunai hajóbaleset áldozatai családtagjai javára.

MTI, Délmagyar.hu

Azonosították a szerda este történt dunai hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatornán szombat délután.


Gál Kristóf elmondta: a hét elhunytat egyrészt a holttestekről vett ujj- és tenyérlenyomatok alapján a dél-koreai hatóságok közreműködésével, valamint a hozzátartozóknak bemutatott fényképek segítségével azonosították.


A szóvivő arról is beszélt, hogy a mentésben azért nem vettek részt a rendőrség helikopterei, mert van egy úgynevezett időjárási minimum, amely alatt a gépek nem szállhatnak fel. Szerda este olyan körülmények voltak, hogy a rendőrség egyébként éjjellátó készülékkel is felszerelt helikopterei nem kaptak felszállási engedélyt sem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, sem Bácsbokodról - emelte ki.


Az adásban megszólalt az egyik rendőr, aki elsőként érkezett a katasztrófa helyszínére. Virág Richárd azt mondta: szerda este 21 óra 10 perckor a rádión hallották, hogy a Margit híd és a Parlament térségében embereket látnak a vízben.


Öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ahol a Lánchíd magasságában észrevettek egy segítségért kiabáló férfit a vízben, akit egy nővel együtt beemeltek a hajóba. A férfi sokkos, kihűlt állapotban volt, a nő viszont nem adott életjeleket, így megkezdték újraélesztését és értesítették a mentőszolgálatot. Hozzátette: a mentést nehezítette, hogy mindkét embernek olajos volt a ruházata és nagy hullámok voltak.


Gál Kristóf az MTI-nek az adást követően elmondta: az első vízi egységek 21 óra 15 perckor, az első szárazföldi egységek pedig 21 óra 19 perckor érkeztek a helyszínre. A rendőrség által korábban közölt  21 óra 29 perces kiérkezési időpont a bűnügyi állományra vonatkozott  - emelte ki.


Az adásban elhangzott: a rendőrség a társszervekkel együtt a Budapesttől délre eső teljes Duna-mederszakaszon folytatja a kutatást. A baleset helyszínén szombaton és vasárnap a szakemberek számára legfőbb feladat az úgynevezett árnyékolás kiépítése lesz, annak érdekében, hogy a búvárok le tudjanak ereszkedni a roncshoz és ott érdemi munkát végezhessenek.

Gyűjtést hirdet a Magyarországi Református Egyház

Gyűjtést hirdet a Magyarországi Református Egyház a szerdai dunai hajóbaleset áldozatai családtagjai javára - közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense szombaton az MTI-vel.


Az adományokat a Magyarországi Református Egyház 10702019-19024048-55300001-as bankszámlaszámára várják - olvasható a közleményben.


Közölték, az egyház "megdöbbenéssel és mély szomorúsággal értesült" a hajókatasztrófáról, és mivel a dél-koreai református közösségekkel és egyetemekkel évtizedek óta szoros testvéri kapcsolatokat ápolnak, "különösen megrendített" őket ennek a szörnyű balesetnek a híre.


Úgy fogalmaztak: "arra kérnek mindenkit, hogy hordozzák imádságban szenvedő testvéreinket, és csatlakozzanak az adománygyűjtéshez".


Hozzátették: külföldről a HU46 1070 2019 1902 4048 5530 0001 (SWIFT kód: CIBHHUHB) IBAN számra lehet utalni.


Megírtuk: szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál ütközött össze a Viking szállodahajó és a dél-koreai turistákat szállító, jóval kisebb Hableány sétahajó, amely rövid idő alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét ember holttestét találták meg eddig, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában