Ország-világ

2009.04.06. 21:28

Egy amerikai katona ölte meg a magyar sofőrt

Irak - Egy amerikai katona fejbe lőtt egy magyar-teherautóvezetőt még március 26-án az iraki Tádzsi város amerikai támaszpontján. Részletek.

Delmagyar.hu

Fejbe lőttek egy magyar teherautó-vezetőt Tádzsi iraki város amerikai támaszpontján – erősítette meg Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője. Az eset még március 26-án történt. A rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A hatóságok tegnap emeltek vádat az egyenruhás ellen, akit még az eset napján őrizetbe vettek - írja a Világgazdaság.

A magyar férfit munkavégzés közben érte őt a halálos lövés. „A gépjármű mellett találták meg holtan március 26-án délelőtt tíz óra körül" – mondta Held. A férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják az esetet.

Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy tegnap vádat emeltek egy amerikai őrvezető, a 25 éves Carl Stovall ellen, aki lelőtt Tádzsi város amerikai támaszpontján egy férfit. Stowall egységével alig egy hónapja volt Irakban. A jelentésben nem részletezték az emberölés körülményeit, csak azt írták, hogy a halott sem nem amerikai, se nem iraki. Először az AFP francia hírügynökség értesült arról. hogy az áldozat magyar állampolgár.

A Zalai Hírlap úgy tudja, hogy Zala megyében élt az a fiatalember, akit március végén lőtt le egy amerikai katona Irakban. A férfi Nagyradán élt, februárban már második alkalommal indult Irakba, hogy fél éves szerződésének eleget téve egy amerikai támaszponton dolgozzon. A halált okozó lövés körülményeiről egyelőre szinte semmit sem tudni, a családot másnap két öltönyös férfi értesítette a tragédiáról. A fiatalember nemrég vásárolt nagyradai háza előtt most mécsesek és virágok vannak, az egész falu, a helyi roma közösség gyászolja. Készülnek a temetésre, jóllehet a holttestről még keveset tudni - olvasható a lapban. Mint ismert a napokban vádat emeltek egy amerikai katona ellen Bagdadban, aki március 26-án lelőtt egy magyar civil alkalmazottat.

A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, hogy Irakban, egy ottani amerikai támaszponton halálos lövés ért volna egy magyar állampolgárt – hangsúlyozta tegnap Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében. A tárca diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám a válasz még nem érkezett meg. „Ha bebizonyosodik, hogy valósak a halálesetről szóló hírek, a minisztérium a vonatkozó konzuli és adatvédelmi jogszabályok alapján jár el" – mondta Szelestey Lajos.

Irakot 2003 óta tartják megszállva a koalíciós erők, de a közállapotok szinte semmit sem javultak azóta. Tegnap például hat gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel Bagdadban. A terortámadásoknak legalább 34 halottja és több mint száz sebesültje volt. A merényletsorozatot néhány nappal azután követték el, hogy a síita vezetésű kormány parancsára a Szahva (Ébredés) gárdákhoz tartozó szunnita fegyvereseket tartóztattak le Bagdadban.

Korábban három magyart öltek meg Irakban

2003 novemberében Bagdadtól nyugatra, Ramadi közelében agyonlőttek egy TOIFOR-nak dolgozó magyar civilt. A hivatalos jelentés szerint a kisteherautót vezető magyar sofőr az egyik közlekedési ellenőrző pontnál a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg, mire az amerikaiak lelőtték a 27 éves Varga-Balázs Pétert.

2004. június 17-én egy ukrán bázisra tartó, Hillából indult, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett robban pokolgép, s egy repesz megölte Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt. Bagdadban 2007. január 17-én egy civil szervezet konvoja elleni támadásban halt meg egy Csongrád megyei fiatalember, aki egy dubaji–ausztrál biztonsági cég alkalmazásában állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában