Ország-világ

2011.04.29. 22:32

Egy amerikai szövetségi bíróság engedélyezte az őssejtkutatás folytatását

Washington – Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken úgy döntött, hogy a szövetségi kormány folytathatja a kísérleteket emberi őssejtekkel.

Delmagyar.hu

A Washingtonban működő törvényszék felülbírált egy 2010-ben hozott, nagy meglepetést keltő ítéletet, amely egy, az embrió elpusztításával járó kísérletek szövetségi finanszírozását tiltó, 1996-os törvényre hivatkozva megtiltotta, hogy az őssejtkutatásokra szövetségi pénzeket fordítsanak. A Fehér Ház pénteken a tudósok és a páciensek győzelmének minősítette a fellebbviteli bíróság határozatát.

A többségi szavazattal meghozott ítélet 21 oldalas indoklása szerint a kormányzat jogosan hivatkozott arra, hogy az 1996-os törvény nem általános érvényű tiltás. A bíróság egyetértett az Obama-kormánynak azzal az érvével is, hogy a finanszírozás megtiltása súlyos csapást jelentene az embrionális őssejtkutatásra, mert blokkolná az új kutatásokat és aláásná a már folyamatban lévőket.

Hivatalba lépése után [namelink name="Barack Obama"] az egyik első rendeletével eltörölte az elődje, [namelink name="George W. Bush"] elnök által az őssejtkutatással kapcsolatos, 2001 augusztusában bevezetett korlátozásokat. Az új elnök 2009-ben megnövelte az erre a területre irányuló szövetségi ráfordításokat.

A kutatások finanszírozását – nem teljesen függetlenül konzervatív, vallásos csoportok tiltakozásától – [namelink name="Royce Lambert"] bíró a 2010 augusztusában kibocsátott ideiglenes végzése tiltotta meg, de a fellebbviteli bíróság az eljárás idejére felfüggesztette a végzés érvényességét.

Az ügynek a kormánnyal szembeni felperesei, [namelink name="James Sherley"] és [namelink name="Theresa Deisher"] kutató azt állították, hogy az embrionális őssejtkutatás költségvetésének növelése igazságtalanul vont el anyagi eszközöket a felnőtt szervezet őssejtjeivel folytatott tudományos kísérletektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában