Ország-világ

2019.05.08. 23:24

Egy hegybe pumpálják, hogy ne kerüljön a levegőbe az üvegházhatást okozó gáz

Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei az európai mészkőhegységrendszerhez tartozó Mont Terriben kialakított laboratóriumban végeznek vizsgálatokat.

    

A kutatók sós vízben feloldott szén-dioxidot pumpálnak a hegy mélyében lévő kőzetekbe, ahol egy vízhatlan agyagréteg elméletileg "fogságba" tudná ejteni a gázt.

 

Fotó: mont-terri.ch

Fotó: mont-terri.ch

   

Alba Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül. Ezután megfigyelik, hogy a gáz interakcióba lép-e az anyaggal vagy egy törésvonalon keresztül kiszivárog.

    

Christophe Nussbaum, a Mont Terri projekt munkatársa szerint a szén-dioxid geológiai tárolása már létező gyakorlat, ám az erre szolgáló helyek általában lakatlanok, mint például a Szahara bizonyos részei.

    

"Ebben az esetben az az újdonság, hogy ha egy napon szén-dioxidot akarunk tárolni Svájcban, amely egy sűrűn lakott régió, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a szén-dioxid nem fog felvándorolni a felszínre és beszennyezni például az ivóvízforrásokat" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy Svájc lakói átlagosan nagyjából 5,8 tonna szén-dioxidot termelnek évente.

    

A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg sokan úgy értelmezik majd, mint "lehetőséget a további szennyezésre" és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában