Ország-világ

2011.07.04. 18:28

˝Egy nagy európai hagyott el bennünket˝ - EU tisztviselők Habsburg Ottó haláláról

Habsburg Ottónak az európai integrációban játszott szerepét méltatta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A nyilatkozatot az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának halála után, hétfőn tették közzé Brüsszelben.

Mint fogalmazott, "egy nagy európai hagyott el bennünket, aki eseménydús életében fontos ösztönzést adott az európai integrációs folyamatnak", és az Európai Parlament képviselőjeként, illetve rangidőseként "rátette kézjegyét az európai sikertörténetre".

A Nemzetközi Páneurópai Unió elnökeként Habsburg Ottó meghatározó módon járult hozzá a vasfüggöny leomlásához és a túlságosan hosszú ideig megosztott kontinens újraegyesítéséhez - szögezte le Barroso. Jelezte, hogy számára különösen emlékezetes az a határozott kiállás, amellyel Habsburg Ottó elítélte a totalitarizmus minden formáját, és védelmezte az alapvető európai értékeket.

Habsburg Ottó politikai elkötelezettsége mindenki előtt példaként kell hogy álljon, különösen nehéz időkben - emelte ki Barroso.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy egy "európai óriás" hunyt el.

Ő is hangsúlyozta, hogy Habsburg Ottó az uniós integráció vezéregyénisége volt.

"A kontinens legsötétebb óráiban Habsburg Ottó az igazság és emberség sziklaköve volt" - fogalmazott. Hozzátette: "ugyanazzal a határozottsággal ellenállt a nácizmusnak, mint a keleti blokk kommunista rezsimjeinek. Akkor is égve tartotta a reménysugarat Európa újraegyesítésére, amikor sokan mások már feladták."

Habsburg Ottó örökké az európaiakkal lesz - szögezte le Jerzy Buzek.

Közleményt adott ki Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is, aki azt hangoztatta, hogy Habsburg Ottó senkihez nem hasonlíthatóan része volt a európai integráció történetének. Egész életében a demokráciáért, a szabadságért, a népek egymás iránti megértéséért harcolt, és személyével mutatott példát egy határok nélküli közös jövő építésére - fogalmazott.

Habsburg Ottó az első közvetlen választástól, 1979-től húsz évig volt az EP tagja, és ott az uniós intézmények erősítéséért, az uniós integráció elmélyítéséért harcolt - emelte ki Daul.

Egykori frakciója, az Európai Néppárt "egy igaz európait, a demokrácia és a szabadság elkötelezett harcosát és jó barátot gyászol" Habsburg Ottó halálával - húzta alá Daul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában