Egyeztetések miatt késik a gyógyszer-gazdaságossági törvény

A gyógyszercégekkel való korrekt egyeztetés miatt késik egy hetet a gyógyszer-gazdaságossági törvény végszavazása – tudta meg a Világgazdaság. Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint a kormány nem tekinthet el a gyártói befizetéstől, a másik oldalon viszont jogilag aggályosnak tartanak egy olyan adó kivetését, amelynek hatása tervezhetetlen.

Az egészségbiztosítási alap 2007. évi gyógyszerbüdzséjét az idei 298 milliárdos előirányzathoz képest 301 milliárd forintra tervezte a kormány, a speciális orvosságok beszerzésére további 18 milliárdot szán. Ezt növelné a gyógyszergyártással és -forgalmazással kapcsolatos 45 milliárdos bevétel. Ám a gyártói befizetésekkel kalkulált büdzsé is jóval alatta marad az egészségbiztosító idei gyógyszerkiadásának. Elemzők szerint az megközelíti a 400 milliárdot. Így a gyógyszerfelhasználás bővülése nélkül további 36 milliárddal kellene kiegészíteni a jövő évi kasszát, amelyet egyfajta sávos rendszerben közösen fizetnék a cégek és az állam – írja a Világgazdaság.

Vajda András, az MSD gyógyszergyár hazai vállalatának igazgatója szerint jogilag aggályos egy olyan adó kivetése, amelynek a hatása tervezhetetlen. Egyébként valamennyi cég kifogásolja, hogy egy termékre háromféle adót vessenek ki. Ezek egyike az 5 százalékos áfa, a másik a fix összeggel támogatott gyógyszerforgalom után 14, a százalékos tb-támogatással forgalmazottak után 16 százalék lenne. Ezt fejelnék meg a sávos adónemmel.

Az igazságügyi tárca főosztályvezetője, Tordai Csaba ezzel szemben úgy véli, az 5 százalékos áfa mellett más adófajta nem terheli az orvosságokat. A 14, illetve a 16 százalékos rabattot a közfinanszírozott gyógyszerekre eső tb-támogatás összege alapján kellene befizetniük a biztosítónak. Ám a forgalomarányos befizetés is akkor ütközne a közösségi jogba, ha azt áthárítanák a fogyasztókra.

A gyógyszer-gazdaságossági törvénytervezete szerint az olcsóbb szerek fogyasztására való áttérés járható út lenne. Az említett hármas befizetés azonban az olcsóbb szert forgalmazókat is sújtja. Ezért elképzelhető, hogy a cégek bizonyos régebbi készítményeket levesznek a tb-listáról, de meggondolják azt is, hogy az új, innovatív orvosságokat behozzák-e Magyarországra – mondta Vajda András a Világgazdaságnak. Ezek pedig befolyásolják a betegellátást – tette hozzá.