Ország-világ

2015.08.24. 21:13

Egymást fertőzhetik meg a vidám fesztiválozók

Bár a zenei fesztiválok leginkább a bulizásról szólnak, már egy megfázás is tönkreteheti az élményt. A szakemberek szerint viszont ennél komolyabb betegségekkel is számolnia kell egy fesztiválozónak.

Pavló Péter

 Mindenkit el tudnak látni


A Szegedi Ifjúsági Napok szervezőinek tájékoztatása szerint telt ház esetén 25 ezer fő várható egy napon. Az Országos Mentőszolgálat erre az időre 3 mentőegységgel, valamint egy elsősegélynyújtó sátorral, összesen kilencfős egészségügyi stábbal készül.

 

– Kilenc évvel ezelőtt épp a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) fesztiváloztam először. Akkor még nem tudtam, hogy mit vigyek magammal, így a sátron és a váltóruhán – meg persze a készpénzen – kívül semmi sem volt nálam. Meg is bántam, a papucs úgy feltörte a lábamat, hogy a második naptól kezdve csak álldogálni tudtam a koncerteken. Azóta rutinos fesztiválozó lettem, az orvosi csomagom nélkül el sem indulok otthonról – mesélte élményeit olvasónk, [namelink name="Horváth Ágnes"]. A szakemberek szerint bár jó, ha van kéznél sebtapasz, ennél alaposabb felkészülés szükséges.


– Ahol sok ember bulizik együtt, ott reális esély van bizonyos fertőzések kialakulására. Ilyenek lehetnek a szexuális úton terjedő megbetegedések, mint például a szifilisz, vagy épp a hepatitis B és C. A folyamatos és alapos fertőtlenítés miatt kisebb a valószínűsége ugyan, de a közös zuhanyozó használatával gombás fertőzéseket is elkaphatnak a bulizók. Éppen ezért a megfelelő védekezés – a nemi úton terjedő betegségeknél óvszer, a zuhanyzó használatakor pedig papucs használata – ilyenkor még a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír – mondta el [namelink name="dr. Bosnyákovits Tünde"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője.

 

A fesztiválozók egészségét az időjárás viszontagságai és a különböző fertőzések is veszélyeztetik. Archív fotó: Karnok Csaba

A fesztiválozók egészségét az időjárás viszontagságai és a különböző fertőzések is veszélyeztetik. Archív fotó: Karnok Csaba


A szakemberek szerint bár a SZIN idejére 30–34 fokot jósolnak, hajnalban jóval hidegebb lehet, amire nem árt felkészülni. – Mivel a fesztiválozók folyamatosan a szabadban vannak, így a hűvös időjárásnál előfordulhatnak légúti megbetegedések, megfázás, torokgyulladás és ennek következményei, úgymint láz, köhögés, nátha, súlyosabb esetben bronchitis, tüdő- és mellhártyagyulladás. Mivel hazánk lakosságának jelentős része valamilyen allergiától szenved, így nem árt erre is felkészülni – tette hozzá a főosztályvezető.


A szakember kiemelte: az egészségügyi csomagban mindenkinél legyen láz- és fejfájás-csillapító, görcsoldó, de az allergiások se felejtsék otthon a gyógyszerüket. Mindemellett sebtapasz és fertőtlenítőszer is legyen kéznél.


– A tapasztalatok szerint a bulizók elsősorban a kisebb sérülésekkel – feltörött lábbal, vágással – keresik fel a fesztivál területén lévő egészségügyi stábot. Az egyik legnagyobb probléma a korlátlan alkohol- és drogfogyasztás. Fontos: ha valaki azt tapasztalja, hogy egy fesztiválozó súlyosan tudatmódosult állapotba került, azonnal szóljon a szakellátóknak – mondja [namelink name="dr. Zentay Attila"], az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi régiójának igazgató főorvosa. Kiemelte: mivel nyári meleg várható, a fejet és a szabad testfelületet védeni kell a közvetlen napsugárzástól, felhevült testtel pedig senki se ugorjon vízbe, mert az végzetes is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában