Ország-világ

2014.12.18. 14:46

Egyre pesszimistábbak magyarok

A lakosság fele úgy véli, pénzügyei kedvezőtlenül alakultak. Az emberek hattizede azt állítja, hogy Magyarország számára 2014 rossz év volt.

A lakosság 58 százaléka pozitívan nyilatkozott egészségi állapotáról, a dolgozók 54 százaléka elégedett volt a munkájával is – derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából.

A magyar lakosság többsége évtizedek óta elégedetlen anyagi helyzetével, nincs ez másként idén sem. Az emberek 56 százaléka családja és saját pénzügyi helyzetét negatívan értékelte, 38 százalékuknak van csak pozitív véleménye az egzisztenciáról.

A munkahelyi viszonyokról a dolgozók 54 százaléka kedvezően nyilatkozott, 41 százalékuk inkább rossz tapasztalatokat halmozott fel az idén.

A lakosság 58 százaléka 2014-ben nem volt beteges. A megkérdezettek 38 százaléknak viszont gyakran járt orvoshoz. A húszas éveikben járók körében 74 százalék életerősnek érzi magát, míg 19 százalék betegnek. A harmincasok-negyvenesek körében 68 százalék egészséges és 27 százalék beteg. Az ötvenes korosztály 44 százalékának van betegség tudata. A hatvan év felettieknek viszont már csak 35 százaléka érzi magát egészségesnek.

Október és december között 48-ról 64 százalékra nőtt azok száma, akik szerint rossz irányba mennek a dogok. A lakosság 62 százaléka szerint az idei rossz éve volt hazánknak s csak 31 százaléknyian értékelték jónak.

Az ellenzéki szavazók még az átlagosnál is kritikusabban értékelik az idei évet: a Jobbik híveinek 74, a DK-sok 83, az MSZP-sek 92 százaléka vélekedik úgy, hogy rossz esztendőt zárt Magyarország.

Az LMP-sek és a bizonytalan szavazók 60-62 százaléka rossz emlékeket őriz 2014-ről. A fideszesek 73 százaléka szerint Magyarország sikeres évet zár, míg 20 százalékuk szerint inkább kudarc volt a 2014-es év.

Címkék#felmérés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában