Ország-világ

2009.11.16. 11:34

Egyre több az alkoholista Japánban

Hatszorosára növekedett a szeszesitalok fogyasztása Japánban az elmúlt ötven évben, ám az alkoholizmusra kevesen tekintenek betegségként az országban.

MTI

Becslések szerint 800 ezer ember, a teljes népesség 0,6 százaléka számít alkoholistának Japánban. Bár ez még most is kisebb arány, mint az európai és az amerikai, a növekedés azonban felhívja a figyelmet a problémára. A Tokiói Orvosegyetem adatai szerint évente 73 milliárd dollárnak megfelelő kárt okoznak a japán gazdaságnak az alkohollal összefüggő gondok.

"A probléma az, hogy az alkohollal való foglalkozásnak nincs szervezett rendszere Japánban" - véli Marujama Kacuja, egy alkoholfüggőket kezelő központ munkatársa. A szakértő szerint a japán társadalom túlságosan elnéző a mértéktelen ivászattal szemben, ami nehezíti, hogy az alkoholisták felismerjék problémájukat.

Ezzel egyidejűleg sokan valamiféle személyiségzavarként értékelik az alkoholizmust, az elvonókúrát vállalókat gyakran kiközösítik, miután visszatérnek munkahelyükre.

Egyes szakértők szerint olyan, nagy figyelmet kapott eseteket kellene felhasználni a társadalmi vita lefolytatására, mint Nakagava Szoicsi ex-pénzügyminiszter októberi halála volt. Az 56 éves Nakagava azután kényszerült lemondásra, hogy a G7-ek februári találkozóját követő egyik sajtótájékoztatón részegen jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában