más megítélés?

2020.03.24. 10:24

Egyszemélyben dönt és rendeleti úton irányítja Budapestet a főpolgármester

Bár hétfőn az ellenzéki országgyűlési képviselők nem járultak hozzá, hogy a kormányzat minél hamarabb meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet – érvelésük szerint azért, mert ezzel diktatúrát építene Orbán Viktor -, Karácsony Gergely viszont bejelentette: a fővárosi közgyűlés bizonytalan ideig nem ülésezik, de nem kell félni, majd ő rendeletek útján, egyszemélyben dönt a budapesti kérdésekről.

Erről valószínűleg nem egyeztethettek az ellenzéki oldalon, mert így kissé másnak tűnik az oly sokat emlegetett demokrácia megítélése. Vagy ez is csak a szokásos kettős mérce? – teszi fel a kérdést a Pesti Srácok.

Bizonytalan ideig nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, a járványügyi vészhelyzetre tekintettel elmarad a Fővárosi Közgyűlés jövő hétre tervezett ülése, egyelőre esőnapot sem tűztek ki. Az előterjesztések ennek ellenére már péntektől olvashatóak az önkormányzat honlapján – minderről a Népszava számolt be.

A lap arról is ír, hogy Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről. Hozzáteszik: bár korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött, de megtartják a közgyűlés ülését, de aztán

mégis inkább úgy döntöttek, hogy a soron következő közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket inkább elküldik a frakcióknak,

akiknek véleményezni kell az előre jelzett határidőig. A főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében. A Népszava aláhúzza:

a fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete tehát akár hetekig-hónapokig sem tanácskozik.

A város, a Főpolgármesteri Hivatal működése, illetve a közszolgáltató cégek természetesen ennek ellenére sem állnak le,

rendeleti kormányzás lép most életbe a fővárosi önkormányzatnál is.

A Főpolgármesteri Hivatal ennek ellenére hangsúlyozza:

a fővárosi önkormányzat számos más településsel ellentétben mindaddig, amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és Karácsony Gergely főpolgármester ezek ismeretében hozza meg döntéseit.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban azt jelezte, hogy semmiképpen nem kíván egyszemélyi döntéseket hozni és minden kérdésben kikéri a koalíciós partnerek véleményét.

Vészhelyzet idején a 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései az irányadóak. Ez határozza meg a többi között azt is, hogy veszélyhelyzetben milyen sajátos irányítási szabályok vonatkoznak az önkormányzatokra. A jogszabály értelmében veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. De a törvény arra is kitér, hogy a település vezetője ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában