Ország-világ

2010.01.11. 14:40

Ehud Barak felszólította a Hamászt

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felszólította hétfőn a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezetet, hogy fékezze meg a térség militáns csoportjait.

Az elmúlt napok Barak szerint azt tükrözik, hogy a Hamász képtelen ellenőrizni a disszidens csoportokat, mint amilyen a Népi Bizottságok vagy az Iszlám Dzsihád, amelyek a nyugalom felborítására törekszenek. A (2008. december végén a Gázai övezet ellen indított, háromhetes) Öntött Ólom hadművelet elrettentő ereje továbbra is megvan, és nem a Hamász a felelős az utóbbi napokban Izraelt ért támadásokért - jelentette ki Barak.

"Azt tanácsolom a Hamásznak, fontolja meg a lépéseit"- idézte az izraeli katonai rádió a minisztert, aki utalt arra, hogy ha a Hamász nem fékezi meg a többi csoportot, Izrael cselekvésre kényszerülhet.

Egy izraeli katonai csapás következtében három palesztin harcos vesztette életét a Gázai övezetben vasárnap este. Néhány órával korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt ígérte, hogy a hadsereg "maximális erővel" fog reagálni minden Gázai övezetből kiinduló támadásra. A kormányfő közlése szerint múlt héten 20 rakétát és gránátot lőttek ki a zsidó állam területére.

Ehud Barak hétfőn részt vett azon a rendezvényen, amelyet a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatos tesztek sikeres befejezése alkalmából tartottak. A miniszter szerint a rendszer várhatóan "megváltoztatja az egyenletet", és a jövőben eltántoríthatja a militáns csoportokat a támadásoktól. A Vaskupola, miután a következő években elkészül a telepítése, védelmet biztosít majd az izraeli polgári lakosságnak a kisebb rakétákkal szemben - mondta Barak.

A 200 millió dolláros költséggel kifejlesztett rakétapajzsot a terv szerint a palesztinok lakta keskeny földsáv közelében fogják telepíteni. A Vaskupola képes lesz lelőni az Izrael felé tartó rakétákat néhány másodperccel azok indítása után.

Címkék#Hamász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában