Ország-világ

2009.07.01. 17:42

Elázott a turistaszezon Horvátországban, vele a költségvetés

Horvátország - Nemcsak az égen, az illetékes miniszter feje felett is gyűlnek a fekete felhők Horvátországban. A rendkívül esős júniust az előrejelzések szerint csapadékos július követi majd. Ez a fenyegetés pedig végső csapást mérhet a reményekre, amelyek szerint az idei turistaszezon megmentheti a horvát költségvetést - írja az index.hr.

Delmagyar.hu

A rendelkezésre álló adatok szerint 2009-ben eddig Horvátországba 9 százalékkal kevesebb vendég érkezett mint tavaly, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal csökkent. A teljes szezont, úgy becsülik, 12-15 százalékkal kevesebb vendégéjszakával zárják majd.

A hotelek is válságos helyzetben vannak, de igazán nagy bajba a kempingek kerültek, amelyek a korábbi évekhez képes idén szinte üresek. Az index.hr információi szerint még Dubrovnik város történelmi negyedeiben is estek az árak. Mintegy 10 százalékkal kevesebbet kérnek egy szobáért a festői környezetben, de még így is elmaradnak a vendégek.

Nemcsak az égen, az illetékes miniszter feje felett is gyűlnek a fekete felhők Horvátországban.
A fő bűnös a rendkívül esős június, amely 50 éve nem hozott ennyi csapadékot Horvátországba, így az ország kínálta lehetőségek nagy része egy esernyős sétára redukálódott. A horvát lap szerint egyértelműen megmutatta a horvát turizmus gyengéit, amely évtizedek óta nem tud mást kínálni a vendégeknek, mint a vízpartot, a napsütést és a gyönyörű kilátást. Az index.hr szerint itt az ideje, hogy a horvátok elgondolkozzanak, és tanuljanak ebből a szezonból, miután az örökös "megment minket a nap és a tenger" mantra a jelenlegi helyzet miatt erejét vesztette.

A horvát lap kiemeli, hogy Horvátország mindent egy lapra tett fel, ami a turizmust illeti, és azzal reklámozza magát, hogy kocsival elérhető minden pontja, holott a déli gyöngyszem, Dubrovnik autópálya nélkül maradt, ahogy a szigetek sem érhetők el kocsival.

A szakminisztérium egyelőre köti az ebet a karóhoz, azt kommunikálják, hogy csak három százalékkal kevesebb turistára számítanak 2009-ben, de különösen az elmúlt esős hónap azt jelzi, hogy Horvátországban is az európai prognózisok jönnek majd be, azaz 20 százalékkal is kevesebb vendég érkezhet az Adria partjára, mint a korábbi években. Mindez pedig azt eredményezheti, hogy a horvát költségvetés szeptemberre tervezett módosítását már augusztusban meg kell lépni, ha nem júliusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában