elővigyázatosság

2020.05.17. 22:18

Élelmiszerkészleteket halmoz Kína egy második járványhullám esetére

Kína élelmiszeripari készletek felhalmozására szólította fel a nagykereskedelmi és élelmiszeripari vállalatokat a koronavírus-járvány egy esetleges második hullámára és a nemzetközi beszerzési csatornák fennakadásaira való felkészülésként – értesült a Reuters hírügynökség pekingi kereskedelmi minisztériumi forrásoktól.

A minisztérium állami és magán gabonakereskedő vállalatokat és élelmiszeripari vállalatokat egyaránt szójabab és szójaolaj készleteik felhalmozására szólította fel a Reuters értesülése szerint.

„Fennáll a lehetősége a beszállító csatornák leállásának például a behajózó kikötők lezárása miatt újabb fertőzések esetén” – indokolta a minisztériummal a múlt héten folytatott egyeztetéseket az egyik kínai élelmiszeripari vállalat kereskedője a Reuters hírügynökségnek. „Készleteink növelésére és a szokásosnál magasabb szinten tartására kértek fel bennünket. Nem állnak jól a dolgok például Brazíliában” – mondta.

Brazília Kína legnagyobb szójabab-beszállítója. „Az egyik legnagyobb aggodalmunk az, milyen hatással lehet a járvány Dél-Amerikában a kínai nyersanyagszállításokra” – mutatott rá egy másik forrás a Reuters hírügynökségnek.

Márciusban több tényező, a nagy esőzések és a járványügyi korlátozások miatt fellépő munkaerőhiány együttes hatására visszaestek Brazília szójabab szállításai, a kínai készletek pedig rekordalacsonyra csökkentek.

A pekingi kereskedelmi minisztérium nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek az élelmiszeripari alapanyagok készletezése ügyében feltett kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában